Kwal. EK 2020 - Oekraïne na 2-1 winst tegen Portugal zeker van WK-deelname, Ronaldo scoort 700e doelpunt

Oekraïne heeft zich maandag glorieus geplaatst voor het EK 2020. De verrassende ploeg van bondscoach Andriy Shevchenko won voor eigen publiek met 2-1 van Europees kampioen Portugal. Daarmee verzekerde het nog ongeslagen Oekraïne zich in groep B van een EK-ticket, met negentien punten uit zeven wedstrijden. Portugal (elf punten uit zes duels) en Servië (tien uit zes) strijden nog om het tweede ticket. Na nog geen half uur leidde Oekraïne met 2-0 dankzij treffers van AA Gent-spits Roman Yaremchuk en Andriy Yarmolenko. Bij Portugal waren Cristiano Ronaldo en Bernardo Silva gevaarlijk. Doelman Andriy Pyatov liet zich echter niet passeren.

Ook na de rust haalde Portugal geen rendement uit een aantal grote kansen. De invallers Joao Félix en Bruma zorgden voor nog meer Portugese pressie. Ronaldo benutte in de 72e minuut nog wel een strafschop, waarbij Taras Stepanenko zijn tweede gele kaart kreeg. Ook met tien man bleef Oekraïne overeind.

Ronaldo vierde nog wel een persoonlijke mijlpaal. Hij maakte in Kiev zijn 700e doelpunt in zijn loopbaan. De 34-jarige vedette scoorde 95 keer voor zijn land, 450 keer voor Real Madrid, 118 keer voor Manchester United, 32 keer voor Juventus en 5 keer voor Sporting Lissabon.

Servië won met 1-2 in Litouwen. Aleksandar Mitrovic (ex-Anderlecht) scoorde twee keer voor de bezoekers.

Met Oekraïne, Polen, Rusland, Italië en België zijn nu vijf landen zeker van deelname.

De topper in groep H tussen wereldkampioen Frankrijk en rivaal Turkije leverde geen winnaar op. Het duel in Parijs eindigde op 1-1. Daardoor leiden de Turken na acht duels met negentien punten, gevolgd door Frankrijk met evenveel punten. IJsland heeft nog een kleine kans op een plek in de top twee, die goed is voor een EK-ticket. De nummer drie won met 2-0 van Andorra.

De doelpunten lieten in Parijs lang op zich wachten. Invaller Olivier Giroud brak de ban in de 76e minuut. Hij kopte raak uit een hoekschop. Zes minuten later was het alweer gelijk. Uit een vrije trap trof Kaan Ayhan, die eveneens na de rust was ingevallen, doel, ook met een kopbal: 1-1.

Opnieuw vierden de Turken hun doelpunt met een militaire groet, als steunbetuiging aan de militaire actie van hun land in Syrië. Dat deden ze afgelopen vrijdag ook al tegen Albanië, wat tot heel wat polemiek leidde. In de tribunes bleef het relatief rustig. Alleen toen enkele Franse supporters een spandoek ontrolden met de tekst "Stop met de uitmoording van de Koerden" ontstond er even tumult, maar de stewards konden het spandoek snel verwijderen en de gemoederen bedaren.