Kerk vraagt inspraak in restauratie Notre-Damekatehdraal

Kerk vraagt inspraak in restauratie Notre-Damekatehdraal

Zes maanden na de verwoestende brand in de Notre-Dame heeft de Katholieke Kerk in Parijs tot voorzichtigheid aangemaand bij de restauratie van de wereldberoemde kathedraal. De Kerk zou om instemming gevraagd moeten worden bij wijzigingen van de architectuur, zei Benoist de Sinety van het aartsbisdom van Parijs. Het gaat erom het wezen en de geschiedenis van de kathedraal te vrijwaren, verklaarde De Sinety op een persconferentie in Parijs. Het vergt veel deemoed om aan een gebouw als de Notre-Dame te werken, zei de geestelijke.

Na de de brand van april werd over mogelijke moderne wijzigingen aan de architectuur gedebatteerd. Zelfs een groendak of een nieuwe toren van laserstralen kwamen ter sprake. President Emmanuel Macron kondigde een internationale wedstrijd aan, waarbij een “eigentijds architecturaal statement” voor de spitstoren kon worden ontwikkeld.

Godshuizen zijn volgens het Franse recht eigendom van de staat, de kerk gebruikt ze voor religieuze doeleinden.

De Franse minister van Cultuur Franck Riester beloofde op een andere persconferentie dat zowel de Kerk als het stadsbestuur inspraak krijgt in de heropbouw van Notre-Dame, maar uiteindelijk ligt de beslissing bij de staat als eigenaar. Voor de Kerk is een belangrijke rol weggelegd als officiële gebruiker van het gebouw. Ze heeft recht van inspraak, zei Riester.

bron: Belga