Froome: "Dit is misschien wel de zwaarste Tour in jaren"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome miste vorig jaar de Tour de France na zijn zware valpartij in de Dauphiné. De Brit van Ineos is nog steeds herstellende en zag vandaag een zeer zwaar Tourparcours bij de presentatie in Parijs. "Dit is misschien wel de zwaarste Tour die de voorbije jaren is voorgesteld", verklaarde hij. "Er moet heel veel geklommen worden. Het wordt een mooie uitdaging."

Froome zit dan wel sinds enkele weken opnieuw op de fiets, helemaal de oude is hij nog lang niet. Stappen gaat moeizaam, hij mankt zelfs en in de winter moet hij nog een operatie ondergaan. Maar de Brit hoopt dat hij in 2020 een gooi kan doen naar een vijfde Tourzege. "Voor mij geldt in de eerste plaats dat ik terug op mijn oude niveau moet komen", gaf hij aan. "Ik moet nog volledig herstellen. Als dat gebeurd is, hoop ik er opnieuw bij te zijn in de Tour."

Komt er een gedeeld kopmanschap met Egan Bernal, en wat met Geraint Thomas? "We hebben alleszins een team met geweldig veel goede renners waaruit we kunnen kiezen", antwoordde hij. "Vooraleer we praten over wie leider is bij Ineos moet ik eerst weer 100 procent zijn. En daarna zal de koers zelf wel uitwijzen wie leider wordt. We weten ook nog niet of Egan de Tour volgend jaar zal rijden, misschien doet hij de Giro, de Vuelta. Hoe dan ook, zoals ik het zie moet de sterkste renner van de ploeg winnen en dat maakt de Tour snel duidelijk. Zoals in 2018 met mij en Geraint Thomas en zoals dit jaar met Egan en Geraint. Kijk, als ik dit parcours zie, heb ik er alleszins veel goesting in. Maar ik besef tegelijkertijd dat me nog veel werk wacht om te kunnen meedingen naar de zege. Ik bekijk het week per week, mijn revalidatie gaat de goede kant uit en ik bekijk het optimistisch."

Al op de tweede dag moet er geklommen worden in Nice, een rit met 4.000 hoogtemeters. "Ik vind dat niet erg", zei de inwoner van Monaco, die de wegen in Nice ook kent. "Een start zo vlakbij huis, dat is leuk om zien en ik vind het zelfs een goede zaak dat we in de tweede etappe al moeten klimmen. Daarna zal het er wellicht iets rustiger aan toe gaan in het peloton. Normaal is de eerste week altijd heel nerveus en gevaarlijk met veel valpartijen, en nu zullen er al verschillen gemaakt worden. Dat komt de veiligheid van alle renners ten goede."

"This Tour is brutal", zei hij nog. "Deze Tour is misschien wel de zwaarste die ik de laatste vijf, zes jaar heb gezien, met veel cols en veel hoogtemeters. Het parcours biedt ook heel veel kansen. Ik denk dat het een zeer spannende Tour wordt, met dan op het eind nog een mooie uitsmijter: die tijdrit naar La Planche des Belles Filles. Zoiets hebben we in jaren niet gezien, zo'n specifieke tijdrit."

bron: Belga