Catalanen betogen voor de Spaanse ambassade tegen veroordeling separatisten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Meer dan honderd Catalanen hebben vanavond in Brussel geprotesteerd voor de ambassade van Spanje. Ze uitten er hun onvrede over de veroordeling van negen separatisten door het Spaanse Hooggerechtshof. Ze vragen de directe vrijspraak voor de veroordeelde Catalanen, want "het proces was een farce", klinkt het bij de betogers. De manifestanten brachten Catalaanse vlaggen mee en lieten zich duidelijk horen. Ze scandeerden in het Catalaans dat Spanje een fascistische staat is en de veroordeelde Catalanen meteen vrijgelaten moeten worden. Uit protest zongen ze ook samen het Catalaanse volkslied voor de Spaanse ambassade.

"Het proces was een farce en dat zeggen wij niet, maar heel wat ngo's zoals onder meer Amnesty International. Zij volgden het proces, maakten elke week rapporten op en maken daarin duidelijk dat het een oneerlijk proces is", vertelt Pere Jordi Junqué de Fortuny van de Assemblea Nacional Catalana (ANC).

"Ze moeten vrijgesproken worden. Een referendum is niet strafbaar dus hebben ze hen een andere beschuldiging opgelegd. Spanje heeft het referendum verboden, omdat ze het antwoord op de vraag niet willen weten", aldus Junqué de Fortuny "Wij gaan verder met acties van burgerlijke ongehoorzaamheid en we zullen blijven strijden voor onze rechten. Onze rechten op vrije mening, van vergadering, op politieke representatie, kortom al onze democratische rechten worden geschonden en dus moeten we die verdedigen", verklaart Junqué de Fortuny.

Op dinsdag 15 oktober volgt een nieuw protest. De Catalanen verzamelen om 12.30 uur op het Schumanplein en zullen van daaruit vertrekken voor een betoging.

bron: Belga