Spoorwerken in Brussel-Zuid starten vandaag

Foto Belga / N. Maeterlinck

Door de werkzaamheden aan de seininrichting van Brussel-Zuid wordt het treinaanbod van en naar de hoofdstad vanaf vandaag beperkt tijdens de ochtend- en avondspits. De gewijzigde dienstregeling zal gevolgen hebben voor naar schatting 27.000 reizigers.

Infrabel moderniseert van 14 oktober tot 12 november de seininrichting aan de zuidkant van het station Brussel-Zuid. Door de werkzaamheden is de capaciteit van de hele Brusselse noord-zuidverbinding beperkt, waardoor tijdens de piekuren niet alle treinen kunnen passeren. Buiten de piekuren zal er niets veranderen.

Concreet worden vanaf vandaag elke weekdag 47 piekuurtreinen afgeschaft of omgeleid, die normaal door de noord-zuidverbinding rijden. Twaalf piekuurtreinen zullen helemaal niet rijden: zes P-treinen ‘s ochtends en evenveel ‘s avonds. Het gaat om piekuurtreinen van en naar Landen/Tienen/Leuven, Ans/Luik, Kortrijk/Denderleeuw, Gent/Aalst en Dendermonde.

Gratis met MIVB

Voorts worden 35 P-treinen beperkt of omgeleid naar de stations Jette, Schuman, Brussel-West en Merode. Vanuit de eerste twee stations kan worden overgestapt op een trein die door de Brusselse Noord-Zuidas rijdt. Vanuit Brussel-West en Merode wordt dan weer aangeraden om over te stappen op het netwerk van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB. NMBS-abonnees kunnen online een kaart aanvragen die hen tijdens de werken gratis toegang geeft tot het MIVB-netwerk.

Naar schatting 6.000 reizigers zullen geconfronteerd worden met de afschaffingen. De overige aanpassingen treffen nog eens 21.000 reizigers.

“Geen grote chaos”

NMBS zegt dat er de voorbije weken al volop werd ingezet op het informeren van de reizigers op de betrokken lijnen. De spoormaatschappij gaat komende maand ook elke werkdag 200 medewerkers extra inzetten om de reizigers bij te staan. NMBS verwacht vandaag dan ook geen al te grote chaos.

De grootste hinder zal zich voordoen tijdens de verlengde weekends van 1, 2 en 3 november en 9, 10 en 11 november. Dan zullen er geen treinen het station Brussel-Zuid kunnen inrijden vanuit het zuiden. Er rijden dan wel nog treinen in de Noord-Zuidas, al wordt het aantal treinen in beide richtingen beperkt tot zes per uur.

Meer informatie staat op de website van NMBS.