Kwal. EK 2020 - Nederland wint zuinig, Russen plaatsen zich als derde land voor eindtoernooi

door
Belga
Leestijd 2 min.

Nederland heeft zondag in groep C van de EK-kwalificaties met 1-2 gewonnen van Wit-Rusland. In groep I, die van de Rode Duivels, won Rusland met 0-5 van Cyprus. De Russen plaatsen zich daardoor als derde land voor het EK 2020, na België en Italië. Georginio Wijnaldum (32.) bracht de Nederlanders op aangeven van Promes op voorsprong en de Liverpool-middenvelder verdubbelde negen minuten later zelf ook de score na een assist van Bergwijn. Nederland leek op weg naar een vlotte zege, maar toen Stanislav Dragun (54.) de aansluitingstreffer maakte, werd het toch nog even spannend. De jongens van Ronald Koeman slaagden er niet in zichzelf een comfortabelere voorsprong te bezorgen, maar wisten de 1-2 uiteindelijk wel vast te houden.

Met vijftien punten komt Nederland alleen aan de leiding, Duitsland kan zondagavond nog op gelijke hoogte komen als het gaat winnen in Estland. En dat doet het maar beter, want de Duitsers worden op de hielen gezeten door Noord-Ierland, dat eveneens twaalf punten telt.

In groep I verzekerde Rusland zich van minstens de tweede plaats en dus ook van het EK. Cheryshev (9.) en Ozdoev (23.) zorgden voor een vroege dubbele voorsprong, Dzyuba (79.), Golovin (89.) en opnieuw Cheryshev (90+2.) maakten het feestje in de tweede helft compleet. Dat deden ze tegen tien Cyprioten. Laifis was in de 28e minuut met rood naar de kleedkamers gestuurd. Schotland walste met 6-0 over San Marino. McGinn (12, 27, 45+1.) lukte een zuivere hattrick, de andere doelpuntenmakers waren Shankland (65.), Findlay (67.) en Armstrong (87.).

In groep E won Hongarije met 1-0 van Azerbeidzjan.

.

bron: Belga