Bart Aernouts, vorig jaar tweede, leidt ruime Belgische delegatie voor Ironman Hawaï

door
Belga
Leestijd 2 min.

Morgen staat met de Ironman van Hawaï de belangrijkste afspraak voor 's werelds beste triatleten op de langste afstand op het programma. Onder de deelnemers zijn er 55 Belgen maar met Bart Aernouts slechts één prof. Als tweede van vorig jaar is hij wel meteen een serieuze kanshebber op de overwinning in Kona. Vorig jaar moest Aernouts alleen de Duitser Patrick Lange voor zich dulden. Die werkte de 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 km lopen af in 7u52:39 en verbeterde daarmee het parcoursrecord met ruim negen minuten. Ook Aernouts dook met 7u56:41 onder de vorige besttijd. De derde plaats was voor de Schot David McNamee, die daarmee even goed deed als in 2017. Ook toen was de overwinning in dit officieuze WK voor Patrick Lange.

Lange, Aernouts en McNamee horen andermaal tot de favorieten, net als de Duitsers Jan Frodeno, winnaar in 2015 en 2016, en Sebastian Kienle, laureaat in 2014. Ook de Australiër Cameron Wurf, voormalig roeier en profrenner, kan zich mengen in de strijd om de zege net als de Britse tweevoudig olympisch kampioen Alistair Brownlee, die voor het eerst deelneemt in Hawaï.

Bij de vrouwen gaat de Zwitserse Daniela Ryf voor een vijfde opeenvolgende triomf. Ze zal dan opnieuw moeten afrekenen met de Britse Lucy Charles-Barclay, die in 2018 en 2017 als tweede eindigde en veruit de beste zwemster is. Maar Ryf verloor al vijf jaar geen Ironman meer en bewees begin september haar vorm door in Nice haar vijfde Ironman 70.3 (de halve afstand) te winnen.

Naast de honderden profs wagen ook zo'n 1.800 amateurs hun kans. Zij zijn verdeeld in verschillende leeftijdsgroepen.

De wedstrijd begint morgen om 6u25 lokale tijd (18u25 in België). De aankomst van de winnaar wordt verwacht omstreeks 14u15 (2u15 Belgische tijd zondagmorgen).

bron: Belga