Nobelprijzen Literatuur 2018 en 2019 gaan naar Olga Tokarczuk en Peter Handke

Nobelprijzen Literatuur 2018 en 2019 gaan naar Olga Tokarczuk en Peter Handke

De Nobelprijzen voor Literatuur 2018 en 2019 gaan naar de Poolse Olga Tokarczuk en de Oostenrijker Peter Handke. Dat heeft de Zweedse Academie bekendgemaakt. De prijzen zijn goed voor telkens 9 miljoen Zweedse kronen, omgerekend ongeveer 830.000 euro. De Poolse schrijfster Tokarczuk (57) brak in 1996 door met haar derde roman ‘Prawiek i inne czasy’, vertaald als ‘Oer en andere tijden’. Haar magnum opus tot dusver is de historische roman ‘Ksi¿gi Jakubowe’ of ‘De Jacobsboeken’, uit 2014.

De Oostenrijkse toneelschrijver, dichter, romanier en essayist Peter Handke is de tweede laureaat. Zijn debuutroman was ‘Die Hornissen’, uit 1966. Zijn bekende toneelstuk ‘Publikumsbeschimpfung’, van enkele jaren later, keert de rollen van het theater om: de acteurs beschimpen het publiek, zonder dat er een handeling op de scène plaatsvindt. Zo’n 50 jaar later geldt de 76-jarige Handke als één van de meest invloedrijke schrijvers van Europa na de Tweede Wereldoorlog.

Er zijn dit jaar uitzonderlijk twee laureaten van de Nobelprijs voor Literatuur. Vorig jaar werd de prijs niet uitgereikt na een schandaal rond Jean-Claude Arnault, de echtgenoot van academielid Katarina Frostenson. Gesterkt door het #MeToo-schandaal hadden verschillende vrouwen Arnault beschuldigd van seksueel misbruik. Daarnaast had de Zweedse Academie zowel Arnault als Fronstenson verweten dat ze de Nobelprijswinnaar vroegtijdig hadden verklapt, en daarmee hun beroepsgeheim hadden geschonden.

De Zweedse Academie verzeilde daardoor in een diepe crisis. Arnault is intussen veroordeeld, Frostenson verliet de Academie begin dit jaar.

bron: Belga