Meer dan 15.000 jongeren ruilen schoolbanken in voor werkvloer op YOUCA-dag

door
Belga
Leestijd 2 min.

Donderdag 17 oktober zullen meer dan 15.000 jongeren in Vlaanderen en Brussel een dag de handen uit de mouwen steken op de werkvloer. Dat gebeurt in het kader van YOUth for Change and Action dag, vroeger bekend als Zuiddag. Het loon dat ze daarbij verdienen gaat naar drie jongerenprojecten in Guinee en België. De deelnemende jongeren zullen op 17 oktober verschillende jobs uittesten in uiteenlopende sectoren. Dat gaat van plastisch chirurg over restaurateur van oorlogsgraven, tot stewardess en burgemeester. De 55 euro die de jongeren daarmee verdienen, gaat dit jaar naar drie jongerenprojecten, eentje in Guinee en twee in België. Alle projecten draaien rond ondernemerschap.

Het project in Guinee wil de jongeren er een technisch beroep leren of een kleine onderneming leren opzetten. Bijna driekwart van de jongeren tot 25 is er namelijk werkloos. Daarnaast leeft meer dan 55 procent van de bevolking in armoede. Organisator Trias heeft daarom als doel de werkloosheid onder jongeren te verminderen en jongeren te stimuleren om te ondernemen. In juli trokken vijf Belgische jongeren naar Guinee om er de situatie van Guinese jongeren te ervaren. Tijdens de campagne zullen enkele Guinese jongeren op hun beurt ook naar België komen om er hun verhaal te vertellen in scholen.

Een ander project dat de YOUCA-dag zal steunen is basketbalclub Molenbeek Rebels Basketball voor kwetsbare meisjes en meisjes met migratieachtergrond in Molenbeek. De organisatie wil hen via een sportengagement "empoweren". Het laatste project dat gesteund wordt met de actie is het jongerenproject 'One for all' van het Adviescentrum Migratie die jongeren met een vluchtverleden wil samenbrengen met jongeren van andere jeugdwerkingen, zoals Scouts, Chiro, KRAS, JES of Tumult.

bron: Belga