Eliud Kipchoge wil zaterdag in Wenen marathon onder twee uur lopen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Eliud Kipchoge wil zaterdag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen geschiedenis schrijven en als eerste marathonloper onder de magische grens van twee uur duiken. Tijdens een persmoment twee dagen voor de mogelijk historische race zei de 34-jarige Keniaan vertrouwen te hebben in een goeie afloop. "Ik voel mij uitstekend. Ik ga lopen om geschiedenis te schrijven, om mensen duidelijk te maken dat niemand grenzen heeft. Het gaat niet over geld. Het gaat over lopen en een hele generatie mensen tonen dat er geen limieten zijn", vertelde Kipchoge in aanloop naar de INEOS 1:59 Challenge, zoals de recordpoging wordt genoemd. De Britse chemiereus INEOS is het bedrijf achter het evenement.

Kipchoge zal de marathon lopen op een parcours van 9,6 kilometer dat wordt uitgestippeld in de Oostenrijkse hoofdstad. De 34-jarige Keniaan is al wereldrecordhouder met een tijd van 2u01:39, vorig jaar neergezet in Berlijn. Een nieuwe recordtijd zal hoe dan ook niet officieel worden erkend door de IAAF. In mei 2017 liep Kipchoge, in een door Nike gesponsorde poging, al eens 2u00:25 op het Formule 1-circuit van Monza.

"Ik voel mij beter voorbereid", verzekerde Kipchoge. "Ik ben er klaar voor en heb er vertrouwen in. De vorige keer was ik er dichtbij, hopelijk lukt het de tweede keer. In Berlijn ging het om lopen en het verbeteren van het wereldrecord. Wenen gaat om lopen en geschiedenis schrijven. Het voelt alsof ik als de eerste man naar de maan ga."

"In deze wereld is niets 100 procent zeker. Zelfs de snelste wagen kan een lekke band krijgen. Maar ik kan iedereen verzekeren dat ik kalm ben en erg uitkijk naar zaterdag", besloot de Keniaan, die voor zijn recordpoging 41 hazen ter beschikking krijgt.

Wanneer de recordpoging precies zal starten, wordt morgen bepaald. Hoe dan ook begint Kipchoge eraan tussen 5 en 9 uur 's morgens.

bron: Belga