Duizenden olijfboeren betogen in Madrid tegen daling van prijzen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Duizenden Spaanse olijfboeren hebben vandaag in Madrid betoogd tegen de daling van de olijfolieprijzen. De sector vreest ook de handelssancties die de Amerikaanse president Donald Trump op 2 oktober aangekondigd heeft. "De prijzen voor olijfolie zijn de voorbije twee jaar gekelderd, vorig seizoen met meer dan 40 procent", betreurt Miguel Blanco, voorzitter van de vereniging van jonge Spaanse landbouwers Asaja. Volgens Blanco lopen de verliezen "in de miljarden euro's". "Het enige dat we vragen zijn eerlijke prijzen", klinkt het. "Er is pure speculatie vanuit de industrie. Er is geen andere reden. Er is een stijging van de productie geweest in Spanje en een daling wereldwijd."

De belangrijkste Spaanse landbouworganisaties hekelen de lagere marges die opgelegd werden door de grootdistributie, die van olijfolie een goedkoop product gemaakt heeft om consumenten aan te trekken. Ze eisen een verbod op verkoop met verlies, meer kwaliteitsnormen en nationale en Europese investeringen in de sector.

De handelsdreigingen van Trump, die van plan zou zijn een heffing van 25 procent in te voeren op Spaanse olijven en olijfolie, zijn "een schande", klinkt het voorts. Spanje telt 400.000 olijfboeren. Het land was vorig jaar de grootste producent van olijfolie ter wereld, voor Italië en Griekenland.

bron: Belga