Terugbetaling Lucentis kostte tussen de 50 en 60 miljoen euro per jaar

door
Belga
Leestijd 2 min.

De brutokost voor de terugbetaling van Lucentis, een geneesmiddel voor ouderdomsblindheid, bedroeg de voorbije twee jaar tussen de 50 en de 60 miljoen euro. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) woensdag gezegd in de bevoegde Kamercommissie. "In dit dossier is ongerustheid helemaal niet nodig", zei de minister. In ons land wordt Lucentis - een duur medicijn van de firma Novartis - terugbetaald. Een goedkoper alternatief, Avastin van producent Roche, wordt niet terugbetaald. Avastin is immers enkel geregistreerd als kankermedicijn.

Het niet terugbetalen van Avastin zou onze sociale zekerheid een half miljard euro hebben gekost, kopten kranten vorige week, een cijfer dat intussen veelvuldig door de oppositie werd herhaald.

Minister De Block weet naar eigen zeggen niet waar dat cijfer vandaan komt. De bruto terugbetaling van Lucentis kostte 51 miljoen euro in 2017 en - volgens extrapolaties - liep die kostprijs vorig jaar op tot 57 miljoen euro en dat voor alle aandoeningen (dus niet alleen ouderdomsblindheid) waar het medicijn voor gebruikt kan worden.

Omdat Lucentis vroeger erg duur was, is minister De Block jaren geleden op zoek gegaan naar een oplossing. Aanvankelijk wilde ze de terugbetaling van het goedkopere Avastin mogelijk maken, ook al was dat niet geregistreerd als geneesmiddel voor ouderdomsblindheid. Die piste ging echter niet door na een negatief advies door het Federaal Geneesmiddelenagentschap. "Er was geen absolute zekerheid dat het off-labelgebruik (het gebruik van een niet-geregistreerd geneesmiddel, nvdr) van Avastin tegen ouderdomsblindheid even doeltreffend was als de behandeling met Lucentis", zei De Block. "Als minister van Volksgezondheid neem je geen onnodige risico's met de gezondheid van patiënten".

De Block heeft Avastin wel gebruikt om een lagere prijs van Lucentis te bekomen. De exacte prijs kan ze, gezien de vertrouwelijkheidsclausule, niet vrijgeven. Maar ze blijft erbij dat de totale behandelingskost met Lucentis dezelfde is als wanneer ze het off-labelgebruik van Avastin had terugbetaald.

De Belgische Mededingingsautoriteit voert intussen wel een onderzoek naar mogelijke marktmanipulatie door de producenten van de twee geneesmiddelen. Roche is eigenaar van het bedrijf dat Lucentis ontwikkelde. Novartis is dan weer voor een derde aandeelhouder van Roche. Omdat ze samenspannen werden de twee bedrijven in 2014 in Italië veroordeeld tot een boete van 182 miljoen euro.

Over die mogelijke marktmanipulatie doet De Block geen uitspraken zolang het onderzoek in ons land loopt. "Ik geloof dat de scheiding der machten een cruciaal fundament is van onze samenleving".

bron: Belga