Reusachtig varken kijkt naar de Europese commissie voor verbod op kooien

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Europese burgerinitiatief 'Stop de Kooien' heeft vandaag op de esplanade recht tegenover het Schumanplein in Brussel, in het zicht van het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie, een reusachtige sculptuur van een varken neergepoot. In het afgelopen jaar verzamelde Stop de Kooien 1,5 miljoen handtekeningen voor een verbod op het gebruik van kooisystemen in de Europese veehouderij. In Europa leven 300 miljoen dieren in kooisystemen en die willen de 170 organisaties die zich achter het Europese burgerinitiatief scharen definitief zien verdwijnen. De Europese Commissie kan hierover nieuwe regels uitvaardigen en dus plaatsten de dierenrechtenorganisaties de varkenssculptuur strategisch in het zicht van het Berlaymontgebouw. De aanhangers van 'Stop de Kooien' hopen dat de nieuwe Europese Commissie wel zal luisteren en het initiatief serieus neemt.

"We moesten één miljoen handtekeningen verzamelen om officieel erkend te worden door de Commissie. De verplichte procedure is nu dat zij zich moeten buigen over de kwestie. We hopen dat dit een serieuze duw in de rug zal zijn om een einde te maken aan dit verschrikkelijke leven in kooien", vertelt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

De sculptuur van een springend varken werd ontworpen door de Nederlandse kunstenares Jantien Mook en kreeg de naam "Ode aan het varken". Vooraleer het in Brussel neerstreek, doorkruiste het al twaalf Nederlandse steden om aandacht te vragen voor de campagne.

bron: Belga