Klimaatactivisten zetten acties wereldwijd voort

door
Belga
Leestijd 2 min.

De activisten van de milieuorganisatie Extinction Rebellion (XR) zetten hun protest vandaag voort in verschillende steden wereldwijd. Ze klagen de "criminele inactiviteit" aan van regeringen bij het aanpakken van de klimaatcrisis. Onder meer in het centrum van Parijs zetten demonstranten van XR hun blokkade voort. Meerdere honderden activisten bezetten in de Franse hoofdstad weer de place du Châtelet en de aangrenzende brug over de Seine (pont au Change). 's Nachts vonden er volgens lokale media geen noemenswaardige incidenten plaats.

Ook in de Britse hoofdstad Londen werpen activisten massaal blokkades op. Officiële tellingen zijn er niet, maar Britse media spreken over zowat 30.000 deelnemers. Velen van hen kamperen met tenten in de buurt van Westminster, ze dansen, slaan op trommels en roepen slogans door megafoons. De politie heeft tot maandagavond laat al ongeveer 280 demonstranten opgepakt omdat ze straten en bruggen blokkeerden. Premier Boris Johnson riep de "onverzorgde jongeren met neusringen in naar hennep ruikende bivakken" al op om de blokkades stop te zetten en de hoofdstad te verlaten.

In Berlijn ontruimde de politie dinsdagochtend opnieuw ongeveer 150 XR-activisten van de Potsdamer Platz. De meeste van hen luisterden naar de bevelen van de politie, maar een klein deel weigerde te vertrekken en werd opgepakt. Nog een vijftigtal deelnemers bezet er echter de rijbaan, stelde het persagentschap DPA ter plaatse vast. Eerder had de politie op het plein in de Duitse hoofdstad al activisten die zichzelf hadden vastgeketend, bevrijd en houten constructies afgebroken. Nog in Berlijn zijn er op dit moment ook 500 actievoerders aan de Siegessäule, een monument in een park in het centrum van de stad. De politie voert er gesprekken met de verantwoordelijken van de acties.

Bij onze noorderburen vinden er dinsdag weer protesten plaats in het Amsterdamse Vondelpark, zo staat op de Facebookpagina van Nederlandse tak van XR. Maandag blokkeerden al zowat 900 betogers de hele dag de Stadhouderskade bij het Rijksmuseum. Ze wilden daar meerdere dagen kamperen, maar de zone werd na een urenlange operatie ontruimd. De politie arresteerde ruim 90 mensen en aan het einde van de middag werden 390 mensen met bussen verplaatst naar het Westelijk Havengebied. Uit voorzorg heeft de politie dinsdag extra manschappen paraat staan bij het museum.

Vandaag waren er ook opnieuw acties in Australië, met name in Brisbane, Melbourne, Syndey, Adelaide en Perth kwamen honderden mensen op straat en wierpen ze soms blokkades op. Verspreid over de verschillende steden werd een honderdtal mensen opgepakt. Onder hen een actievoerder in Brisbane die zes uur lang met een hangmat onder de Story-brug over de Brisbane-rivier hing.

Extinction Rebellion werd opgestart in het Verenigd Koninkrijk in 2018. Gisteren ging de organisatie van start met twee weken "internationale rebellie" voor het klimaat in tientallen steden wereldwijd. De Belgische tak van Extinction Rebellion heeft geen acties gepland, omdat de rangen in ons land nog versterkt moeten worden, luidde het. Op 12 oktober organiseert Extinction Rebellion Belgium wel een nationale actie van burgerlijke ongehoorzaamheid in de tuin van het Koninklijk Paleis in Brussel.

Bron: Belga