Iran kant zich tegen Turks militair optreden in Syrië

door
Belga
Leestijd 1 min.

Iran verzet zich tegen een "militaire actie" van Turkije in Syrië. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif duidelijk gemaakt in een telefoongesprek met zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu. Dat laat Teheran weten in een communiqué. In het persbericht meldt Teheran dat Cavusoglu tijdens het telefoongesprek "de nood beklemtoond heeft om de territoriale integriteit van Syrië te respecteren, door te zeggen dat de Turkse operatie in de regio tijdelijk zou zijn". Zarif van zijn kant heeft het Iraanse standpunt verdedigd. Teheran verzet zich tegen een militaire actie, heeft respect gevraagd voor de territoriale integriteit en de soevereiniteit van Syrië en de nood onderlijnd om de strijden tegen terrorisme en stabiliteit en veiligheid te vestigen.

Iran is, samen met Rusland, een van de voornaamste bondgenoten van het Syrische regime. Die twee landen ondersteunen samen met Turkije, dat rebellengroepen in Syrië steunt, het vredesproces dat in 2017 in Astana is gestart.

Uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump, vorige zondag, deden de internationale onrust over de regio weer oplaaien. Trump zei toen dat de Amerikaanse soldaten zich zouden terugtrekken uit Syrië, en zo de Turken vrij spel geven bij hun offensief tegen de Koerdische troepen. Ook vanuit het eigen Republikeinse kamp kreeg Trump daarvoor zware kritiek. Het lijkt er intussen op dat Trump zijn uitspraken wat heeft willen bijsturen.

Bron: Belga