Zoute Grand Prix mikt opnieuw op ruim kwart miljoen bezoekers in Knokke

Zoute Grand Prix mikt opnieuw op ruim kwart miljoen bezoekers in Knokke

De Zoute Grand Prix in de mondaine badplaats Knokke mikt voor zijn tiende editie, die dit jaar plaatsvindt van donderdag 10 tot en met zondag 13 oktober, op een gelijkaardig aantal bezoekers als vorig jaar. Toen zakten 263.000 mensen uit heel Europa af naar het grote oldtimer- en sportwagenevent. Dat is vernomen bij de organisatie. Liefhebbers van oude of exclusieve wagens kunnen er, gespreid over de vier dagen, terecht voor vijf evenementen. Ook heel wat bekend volk neemt opnieuw deel, onder wie Jacky Ickx, Dimitri Vegas, Remco Evenepoel, Patrick Lefevere, Thierry Boutsen en Jean Todt. Gedurende de vier dagen is er een expositie in openlucht met achttien podia van vijftien prestigieuze automerken langs de Kustlaan, het Albertplein en de Zeedijk. Het gaat om de merken Alpine, Aston Martin, Bentley, Jaguar, Ferrari, Mercedes-Benz, Porsche, Land Rover, Audi, Rolls-Royce, McLaren, BMW, Alfa-Romeo, Lamborghini en Lexus.

Van donderdag tot en met zaterdag is een regelmatigheidsrally gepland voor wagens gebouwd tussen 1920 en 1965. Liefst 200 wagens nemen deel aan de rally met start en aankomst in het Zoute. Het gaat om een gechronometreerde regelmatigheidsrally met gemiddelde snelheid en regulariteitstesten.

Het Britse veilinghuis Bonhams organiseert vrijdag voor het zevende jaar op rij een oldtimerveiling in Knokke. Onder de wagens die geveild worden zit opnieuw een aantal zeer exclusieve stukken. Blikvanger is een Ferrari 275 GTB/2 Alloy Long-Nose uit 1965. Van een aantal wordt een opbrengst verwacht in de zeven cijfers, waaronder een O.M Type 665 Superba Supercharged Roadster uit 1930, een Invicta 4,1/2 Litre S-Type Low Chassis uit 1931, een Mercedes-Benz 300 SL Roadster uit 1957, een Ferrari 250 GT Cabriolet S2 uit 1960, een Shelby Cobra 289 Roadster uit 1964, een Ferrari F40 Berlinetta uit 1989 en een Ferrari Enzo uit 2004.

In de veiling zit voorts ook een Ferrari 250 GT Series II Coupé (1960) die nog toebehoord heeft aan Prins Karel van België, graaf van Vlaanderen, en een Cadillac Series 62 Eldorado Convertible (1955) die nog in het bezit geweest is van koning Leopold III.

Zaterdag en zondag is een “concours d’élégance” gepland, een soort schoonheidswedstrijd voor oldtimers, waarbij een internationale jury prijzen uitreikt op basis van een aantal strenge criteria. Op zaterdag en zondag zijn meer dan 70 zeldzame bolides te bewonderen op de Royal Zoute Golf Club. De inkom voor de schoonheidswedstrijd op het golfterrein bedraagt 40 euro, kinderen jonger dan tien jaar en honden zijn niet toegelaten.

Tot slot wordt zondag ook een GT Tour georganiseerd, een rit voorbehouden aan exclusieve en moderne GT-wagens jonger dan twintig jaar.

Met uitzondering van de veiling en concours d’élégance zijn alle evenementen in de straten van de badstad vrij toegankelijk voor het publiek. Meer informatie over het evenement op www.zoutegrandprix.be.

bron: Belga