Protest Irak: al meer dan 73 doden en 3.000 gewonden sinds begin protestbeweging

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Irak zijn sinds het begin van de protestbeweging dinsdag al meer dan 73 mensen om het leven gekomen. In de hoofdstad Bagdad en in het zuiden van het land raakten ook meer dan 3.000 mensen gewond. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de mensenrechtencommissie van de Iraakse regering. De meeste slachtoffers zijn manifestanten. Maar er zijn ook al minstens zes politiemensen om het leven gekomen bij het gewelddadige protest.

De Iraakse mensenrechtencommissie deelde niet mee waar de slachtoffers gevallen zijn. Maar het is wel bekend dat er in één ziekenhuis in Bagdad zeker achttien doden geteld werden.

In Bagdad en in verschillende - voornamelijk sjiitische - steden in het zuiden van het land komen de burgers al sinds dinsdag op straat om te protesteren. De woede van de betogers richt zich onder meer tegen de corruptie en de politieke stilstand. Ze eisen dat er iets gedaan wordt aan de werkloosheid, vooral bij jongeren, en vragen de oprichting van functionele openbare diensten.

Het protest in Irak is spontaan ontstaan, voornamelijk via oproepen op sociaalnetwerksites. Geen enkele partij of politieke of religieuze leider ligt aan de basis, wat ongezien is in Irak.

De regering van Adel Abdel Mahdi, die eind deze maand één jaar aan de macht is, heeft de protesten tot dusver hardhandig aangepakt.

Bron: Belga