Oktober nat en koel, de winter zacht en zwoel

Oktober nat en koel

Deze namiddag is het overwegend droog en zwaarbewolkt maar vooral in het westen en het noorden zijn enkele opklaringen niet uitgesloten. Dat meldt het KMI. Langs de Franse grens en in het zuiden is er nog kans op een bui. De maxima liggen tussen 9 graden in de Hoge Venen en 15 graden over het westen. Er waait een zwakke tot matige oostenwind. Vanavond en -nacht is het eerst droog met hier en daar enkele opklaringen. Daarna neemt de bewolking toe vanaf de Franse grens met geleidelijk perioden van regen of buien. In het noorden blijft het droger. De minima liggen tussen 5 graden in de Hoge Venen en 10 graden in Vlaanderen en worden bereikt in de eerste helft van de nacht. De wind waait eerst zwak tot matig uit het oosten, ruimend naar het zuidoosten.

Morgen trekken storingen, verbonden aan een depressie, traag over ons land vanuit het westen. Het wordt dus regenachtig weer. In de loop van de namiddag kunnen er opklaringen vanuit Frankrijk het land binnendrijven, maar dan neemt de kans op buien toe en is een donderslag niet uitgesloten. De maxima schommelen tussen 9 graden in de Hoge Venen en 15 of plaatselijk 16 graden in het westen. De wind waait eerst matig uit het zuiden, ruimend naar het zuidwesten en aan de kust naar het noordwesten, toenemend naar vrij krachtig tot krachtig. Rukwinden tot 50 of 60 km/ u in het binnenland en 70 of 80 km/ u aan zee.

Morgenavond is er nog kans op buien. De nacht van zondag tot maandag wordt het overwegend droog. Het is wisselend tot zwaarbewolkt met plaatselijk brede opklaringen, vooral ten zuiden van Samber en Maas. De kans op nevel of mist neemt onder de opklaringen toe. De minima liggen tussen 2 graden in de Ardense valleien en 9 graden in het westen. De wind waait zwak tot matig uit veranderlijke richtingen, ruimend naar het noordoosten.

Maandag wordt het vrijwel geheel droog en wisselend bewolkt. Op het einde van de dag neemt de kans op neerslag in het westen toe. De maxima liggen tussen 10 en 15 graden.

Dinsdag is het zwaarbewolkt met regen. We halen 11 tot 17 graden bij een aanwakkerende wind uit westelijke tot zuidwestelijke richtingen.

Ook woensdag valt er regen of enkele buien en is er vrij veel wind. De maxima schommelen tussen 9 en 14 graden.

Donderdag vallen er nog enkele lokale buien en is het nog vrij winderig. Maxima tot 17 graden.

Vrijdag is er nog kans op een bui maar geleidelijk wordt het droog met opklaringen vanuit het zuiden. Maxima rond 16 of 17 graden in het centrum van het land.

Zaterdag zou het droog worden met soms brede opklaringen. Maxima van 15 tot 18 graden.

bron: Belga