Amsterdam wil gratis openbaar vervoer voor kinderen in weekend

Amsterdam wil gratis openbaar vervoer voor kinderen in weekend
Foto Unsplash

Als het aan het Amsterdamse stadsbestuur ligt, gaan kinderen tot en met 11 jaar op woensdagmiddag en in het weekend gratis reizen met het openbaar vervoer. Dat staat in de zogeheten Agenda Amsterdam Autoluw. In het voorstel staan 27 maatregelen om meer ruimte te maken voor fietsers, voetgangers en spelende kinderen en het terugdringen van autogebruik.

Er komt een proef met een nachtmetro in het weekend en de P+R-terreinen aan de randen van de stad worden uitgebreid. Ook worden deelauto’s en -fietsen beter beschikbaar. Doorgaand verkeer dat niet in Amsterdam hoeft te zijn, wordt zoveel mogelijk naar de wegen rondom de stad gedirigeerd.

Concept

“Een autoluwe stad bereik je in de eerste plaats door mensen aantrekkelijke alternatieven te bieden voor hun auto. Daarom investeren we met deze agenda flink in het openbaar vervoer”, zegt schepen van verkeer Sharon Dijksma. De agenda is tot stand gekomen door gesprekken met bewoners, ondernemers, forenzen en experts. Het gaat om een conceptversie waar de stadsdelen nog over moeten adviseren. De definitieve versie komt waarschijnlijk begin volgend jaar aan de orde in de gemeenteraad. De maatregelen zouden in 2021 moeten ingaan.