Voormalig kandidaat-voorzitter Rory Stewart houdt het voor bekeken bij Tories

Voormalig kandidaat-voorzitter Rory Stewart houdt het voor bekeken bij Tories

Brits parlementslid Rory Stewart houdt het voor bekeken bij de Conservatieve partij van premier Boris Johnson. Dat maakt hij vandaag bekend. Stewart – een Tory uit de relatief progressieve stal die absoluut tegen een brexit zonder akkoord gekant is – nam het in de voorzittersverkiezingen in juni nog op tegen Johnson. “Het was een groot privilege om Penrith and The Border (Stewarts kieskring, red.) te mogen dienen de afgelopen tien jaar, dus het is met een zeker verdriet dat ik aankondig dat ik niet deelneem aan de volgende verkiezingen en dat ik mijn lidmaatschap van de Conservatieve partij heb opgezegd.” Zo kondigde Rory Stewart vrijdagochtend zijn ontslag aan via Twitter.

Stewart is een Conservatief van het progressievere genre. In juni nam hij het tegen onder meer huidig premier Boris Johnson op in de race naar Downing Street 10. Hij voerde toen vooral campagne met de belofte dat hij een brexit zonder akkoord nooit zou laten gebeuren, in tegenstelling tot Johnson, die daar wel toe bereid is. Stewart was de enige kandidaat die pleitte voor een zachte brexit en schopte het daarmee tot de laatste vijf, op een totaal van tien kandidaten, maar kreeg uiteindelijk niet genoeg parlementsleden achter zich om het tegen Johnson op te nemen in de eindronde.

Rory Stewart ontpopte zich daarna tot een criticus van de nieuwe regering in het parlement, en maakte deel uit van de 21 Conservatieven die met de oppositie mee stemden om een harde brexit op 31 oktober te vermijden. Daardoor was hij de facto al uitgesloten van deelname aan de volgende verkiezingen.

De 46-jarige Stewart werkte voor zijn politieke carrière voor het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken en richtte ook een ngo op in Afghanistan, waar hij drie jaar lang woonde. Hij was ook hoogleraar aan de gerenommeerde Amerikaanse Harvard-universiteit. In de regering van Theresa May was hij achtereenvolgens staatssecretaris voor Internationale Ontwikkeling, Afrika en Gevangenissen.

bron: Belga