Oostenrijks president belast Sebastian Kurz met vorming nieuwe regering

Oostenrijks president belast Sebastian Kurz met vorming nieuwe regering

De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen gaat Sebastian Kurz, voorzitter van de conservatieve ÖVP, maandag officieel belasten met de vorming van een nieuwe regering. Dat heeft de presidentskanselarij vandaag laten weten. De 33-jarige Kurz kwam vorige zondag duidelijk als winnaar uit de parlementsverkiezingen. Zijn ÖVP haalde 37,5 procent van de stemmen, 6 procent meer dan bij de verkiezingen in 2017. De sociaaldemocratische SPÖ verloor 5,7 procent en viel zo terug op 21,2 procent. Nooit scoorde de partij zo laag. De extreemrechtse FPÖ, waarmee Kurz tot voor enkele maanden een coalitie vormde, verloor bijna 10 procent door de zogenaamde Ibiza-affaire en haalde nog 16,2 procent.

De Groenen, die twee jaar geleden de kiesdrempel niet haalden, konden 13,9 procent van de kiezers overtuigen. Ook in het parlement vertegenwoordigd is het liberale Neos, met 8,1 procent.

Kurz heeft al aangekondigd dat hij met alle in het parlement vertegenwoordigde partijen verkennende gesprekken wil voeren. Veel waarnemers speculeren op een mogelijke coalitie van de ÖVP met de Groenen. Een voortzetting van de coalitie met de FPÖ wordt niet uitgesloten, ook al zou de extreemrechtse partij eigenlijk liever kiezen voor een oppositiekuur. Weinig waarschijnlijk is dat Kurz voor een alliantie met de SPÖ gaat, een zogenaamde ‘grote coalitie’.

bron: Belga