Oekraïne gaat dossiers aardgasbedrijf waarvoor Hunter Biden werkte, weer onderzoeken

Oekraïne gaat dossiers aardgasbedrijf waarvoor Hunter Biden werkte
Oekraïne gaat dossiers aardgasbedrijf waarvoor Hunter Biden werkte

Het parket in Oekraïne gaat de dossiers over het aardgasbedrijf Burisma, waarvoor Hunter Biden, de zoon van Amerikaans Democratisch presidentskandidaat Joe Biden, een tijd werkzaam was, opnieuw onderzoeken. Dat heeft openbaar aanklager Rouslan Riabochapka aangekondigd. “We maken een audit van de zaken (…) waarbij Mykola Zlochevsky (voormalig ceo van Burisma), Sergej Koertsjenko (Oekraïens zakenman) en anderen kunnen betrokken zijn”, zei Riabochapka tegenover journalisten. Hij onderstreepte dat Hunter Biden niet bij de dossiers lijkt betrokken te zijn.

De Amerikaanse president Donald Trump wordt er momenteel van verdacht druk te hebben uitgeoefend op Kiev om een onderzoek te starten naar de Bidens en op die manier zijn mogelijke Democratische uitdager bij de presidentsverkiezingen buitenspel te zetten.

Trump meent dat Joe Biden er destijds heeft op aangedrongen dat Oekraïne een procureur aan de deur zette die een corruptieonderzoek voerde naar Burisma. Na die beschuldiging lanceerden de Democraten een onderzoek naar een mogelijke afzettingsprocedure tegen de VS-president.

Doel van het heropenen van de dossiers over Burisma is te bepalen of de dossiers wettelijk geklasseerd zijn, aldus Riabochapka. Hij verzekerde dat de beslissing niets te maken heeft met politieke druk. “Geen enkele buitenlandse of Oekraïense politicus heeft me getelefoneerd of geprobeerd mijn beslissingen te beïnvloeden”, luidde het.

Bron: Belga