Hervorming auteursrecht - Groot bedrijf "kan niet onder de wet uit"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Franse president Emmanuel Macron heeft vrijdag verklaard dat Google niet "onder de wet uit kan" in Frankrijk en dat het bedrijf mediabedrijven moet betalen voor het gebruik van hun inhoud, na een hervorming van het auteursrecht. Google kondigde eerder aan nieuwe regels te zullen toepassen en geen samenvattingen of afbeeldingen meer te zullen weergeven van nieuwsberichten in Frankrijk. "We gaan de wet toepassen" die de vergoeding van auteursrechten oplegt aan de platformen voor informatieverspreiding op internet en "een bedrijf, en dan zeker een erg groot bedrijf, kan hier niet onderuit als het actief wil zijn in Frankrijk", aldus Macron vrijdag tijdens het feest voor de honderdste verjaardag van de lokale krant La Montagne in Clermont-Ferrand.

Macron uitte kritiek op het standpunt dat Google eerst ingenomen heeft in Duitsland en vervolgens in Frankrijk. Het bedrijf weigert volgens de president om de kranten en de journalisten te betalen, zoals de wet dat voorziet en zoals een Europese richtlijn dat voorziet.

Google kondigde op 25 september aan dat het niet van plan is de media te vergoeden, ondanks op 24 oktober een wet hierover van kracht wordt. De bedoeling van de hervorming van het auteursrecht is om de media te laten vergoeden voor hun inhoud door de grote internetbedrijven, in het bijzonder Google en Facebook, die met het overgrote deel van de reclame-inkomsten op internet gaan lopen. Maar voor Google is er geen sprake van om de uitgevers te vergoeden.

Google News gaat daarom geen samenvattingen of afbeeldingen meer weergeven van nieuwsberichten in Frankrijk. In de plaats daarvan gaat het enkel nog een "snippet" van een nieuwsbericht publiceren, als de uitgever daar expliciet toestemming voor geeft. Frankrijk is het eerste land dat de nieuwe Europese richtlijn rond auteursrechten in zijn eigen wetgeving heeft opgenomen.

Volgens Google, Facebook, Apple en Amazon zou de Europese richtlijn leiden tot een beperking van de vrijheid van meningsuiting, terwijl de nieuwsbedrijven een compensatie eisten voor het gebruik van het nieuws, dat steeds duurder wordt om te produceren.

Bron: Belga