Griekenland treedt hard op tegen migranten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Griekenland, een land met tienduizenden migranten in vluchtelingcentra, wil zijn asielregels hervormen om de goedkeuringsprocedure te versnellen en daarmee economische migranten uit te wijzen. "Weigeren om mee te werken zal in de toekomst gevolgen hebben", verklaarde premier Kyriakos Mitsotakis vandaag aan het parlement. "Dat zal ook migranten die herplaatsing naar een ander kamp weigeren of die interviews in verband met hun zaak missen inhouden." Zij zullen onder meer overgebracht kunnen worden naar gesloten kampen die de overheid wil inrichten voor mensen aan wie asiel geweigerd wordt en die uitgewezen zullen worden. Het wetsvoorstel voor de wijziging ligt nog niet in het parlement.

Het kabinet van Mitsotakis, dat in juli aan de macht kwam, wil ook de coördinatie tussen overheidsinstanties en tussen overheid en ngo's verbeteren, en patrouilles in de Egeïsche Zee en aan land opdrijven.

In 2015 werd Griekenland de hoofdtoegang voor Syrische vluchtelingen, en daarmee ook voor economische migranten uit het Midden-Oosten. In maart 2016 beslisten de Europese Unie en Turkije om de toestroom af te remmen, nadat er meer dan een miljoen mensen toekwamen. Ze kwamen met een mechanisme om echte vluchtelingen van economische migranten te onderscheiden. De procedures liepen echter vanaf het begin te traag, waardoor de kampen op de Egeïsche eilanden overbevolkt raakten.

Een recente piek in de toestroom van vluchtelingen verergerde het probleem verder. Momenteel verblijven ongeveer 30.000 mensen in kampen, wat meer dan het dubbele is van het aantal in april, en nog meer boven de geschatte capaciteit van 7.000 voor de voorzieningen.

Bron: Belga