Geen overgangsperiode voor afschaffing woonbonus

Geen overgangsperiode voor afschaffing woonbonus

Er komt géén overgangsfase voor de afschaffing van de woonbonus. Die zal alleen nog gelden bij aktes die voor 1 januari 2020 ondertekend zijn. Dat heeft Vlaams minister voor Wonen Matthias Diependaele (N-VA) vandaag gezegd in “De inspecteur” op Radio 2, zo meldt de VRT-nieuwsredactie. De notarissen riepen de minister eerder deze week op om snel duidelijkheid te scheppen over de afschaffing van de woonbonus, een belastingvoordeel dat mensen nu nog kunnen krijgen bij het aangaan van een woonlening. Bij een vorige aanpassing van de woonbonus was er nog een overgangsperiode: wie een ondertekend compromis kon voorleggen, kon ook profiteren van het oude systeem.

Die tolerantie komt er ditmaal niet. “We kijken naar het moment van de akte”, zo zei de minister, en dus niet naar het compromis. De minister voegde nog dat er niets verandert voor de lopende contracten. “Wie nu al geniet van de woonbonus, zal die zeker kunnen behouden”, klonk het.

Omdat veel mensen vermoedelijk nog zullen willen genieten van de woonbonus verwachten de notarissen een opstoot in het aantal transacties in de laatste maanden van dit jaar.

bron: Belga