FAVV vraagt meer info van Nederlandse autoriteiten

Het federaal voedselagentschap FAVV dringt bij de Nederlandse autoriteiten aan om meer informatie te krijgen over de listeriabesmetting bij Offerman, een Nederlands dochterbedrijf van de Belgische vleeswarenproducten Ter Beke. “Het Voedselagentschap werd nog niet officieel geïnformeerd door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, red.) en heeft contact opgenomen met de Nederlandse autoriteiten via het Europese waarschuwingssysteem RASFF om informatie te krijgen over bijkomende leveringen aan België”, luidt het in een mededeling. Door de besmetting van vleeswaren met de listeriabacterie bij Offerman in Aalsmeer zijn in Nederland drie mensen overleden en kreeg één vrouw een miskraam. Het FAVV bevestigt dat er in België als gevolg van de besmetting momenteel één product werd teruggeroepen. Het gaat om gebraden rosbief van het merk Délifin verkocht bij Aldi. Het vlees werd geleverd door Offerman. Het FAVV “dringt bij de Nederlandse autoriteiten aan om informatie te krijgen over de huidige situatie en in het bijzonder over bijkomende leveringen van mogelijk besmette producten”, klinkt het.

Listeria monocytogenes komt van nature voor in het milieu. “De bacterie wordt voornamelijk via het voedsel overgedragen op de mens en kan dan ziekte veroorzaken (listeriose, red.), variërend van een milde gastro-enteritis tot ernstige vormen, in zeldzame gevallen zelfs met de dood tot gevolg”, zegt het FAVV. “Listeria monocytogenes is een vrij resistente bacterie die kan overleven en groeien in een gekoelde omgeving. (…) Vandaar dat de beheersing van deze bacterie een uitdaging vormt voor de levensmiddelenindustrie en ook de consument voldoende aandacht moet schenken aan de correcte hantering en bereiding van levensmiddelen in de keuken.”

Het mogelijke symptomen van listeriose zijn koorts, hoofdpijn, diarree en spierpijn. “In sommige gevallen kan het tot 8 weken duren vooraleer er symptomen merkbaar worden. Personen die deze symptomen vertonen, moeten hun huisarts raadplegen. Zwangere vrouwen moeten extra aandacht schenken aan deze symptomen, net als mensen met een verminderde weerstand, zoals kankerpatiënten, en ouderen”, aldus nog het FAVV. “Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met verminderde weerstand moeten de consumptie van risicoproducten vermijden.” Het gaat onder meer om rauwe zuivelproducten, rauw vlees, gerookte vis en voorverpakte bladgroenten.

Volgens het FAVV zijn er jaarlijks ongeveer 75 gevallen van listeriabesmetting bekend. Het agentschap voerde in 2018 analyses op listeria uit op 9.155 stalen, “99,2 procent was conform”.

bron: Belga