Mattel brengt Uno Braille op de markt

Mattel brengt Uno Braille op de markt
Foto Mattel

De meesten van ons hebben weleens een spelletje Uno gespeeld. Het legendarische kaartspel zorgt niet alleen voor vertier, maar ook voor heuse familievetes en vriendenruzies; niemand volgt dezelfde regels en vals spelen is nu eenmaal verleidelijk. Het spel was lange tijd jammer genoeg ontoegankelijk voor blinden en slechtzienden, maar daar komt nu verandering in.

Heb je je weleens afgevraagd hoe blinden en slechtzienden gezelschapsspelletjes spelen? Het is een kwestie waar we helaas niet genoeg bij stilstaan, maar die voor heel wat mensen een dagelijkse realiteit is. Om een deel van dat probleem op te lossen en om meer bewustwording te creëren, lanceert spelletjesfabrikant Mattel nu een Braille-editie van Uno.

Spelregels

Voor het spel sloeg Mattel de handen in elkaar met de Amerikaanse National Federation of the Blind. Concreet zullen alle kaarten, naast de gebruikelijke kleuren en cijfers, ook voorzien worden van een uitleg in Braille. Op die manier kunnen blinden en slechtzienden makkelijk achterhalen welke kaarten ze in handen hebben en snel beslissingen maken. Bovendien staat er een bondige uitleg in Braille op de verpakking en kunnen spelers via een speciale website de uitgebreide spelregels downloaden in de vorm van een Braille-vriendelijk document.