“We hebben begrotingstabellen, maar oppositie moet wachten”

“We hébben die begrotingstabellen. Ze liggen op een map in mijn bureau. Maar als de oppositie ze vraagt neig ik ze niet te geven. Vrijdag gaat over inhoud akkoord.” Dat heeft kersvers Vlaams minister-president Jan Jambon donderdagavond gezegd op een diner van de Vlaamsgezinde opiniewebsite Doorbraak.be. Het was politiek journalist Jan De Meulemeester die donderdagavond met het nieuws over de uitspraak van Jambon kwam op Twitter. “@JanJambon op diner @DoorbraakBe: “we hébben die begrotingstabellen. Ze liggen op een map in mijn bureau. Maar als de oppositie ze vraagt neig ik ze niet te geven. Vrijdag gaat over inhoud akkoord.”
Dat minister-president Jan Jambon voorlopig geen begrotingscijfers wil vrijgeven, zette de afgelopen dagen al kwaad bloed bij de oppositiepartijen in het Vlaams Parlement. Het ontbreken van die cijfers maken een debat en een vertrouwensstemming gewoon onmogelijk, luidde het in koor.
Alle oppositiepartijen drongen er daarom bij kersvers parlementsvoorzitter Liesbeth Homans op aan de cijfers op te eisen vóór het debat van vrijdag. Anders moeten het debat en de stemming maar uitgesteld worden.
Maar in een antwoord op die vragen antwoordde Homans donderdag, via de griffier van het parlement, dat de concrete begrotingstabellen niet zomaar kunnen geëist worden voor een debat. Dat debat gaat over “de krachtlijnen van de begroting” en volgens de juridische dienst van het parlement kan uit die algemene formulering niet afgeleid worden dat het moet gaan om de concrete begrotingstabellen.
Intussen heeft minister-president Jan Jambon aan het parlement laten weten dat hij tegen uiterlijk maandagmiddag “het nodige cijfermateriaal” zal bezorgen aan de leden van het parlement. Dinsdag komt er dan de beloofde discussie over de cijfers in de commissie.

bron: Belga