“Je zult me niet vernietigen”, zegt Biden tegen Trump

Je zult me niet vernietigen

Joe Biden, mogelijk de Democratische uitdager van Donald Trump bij de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen, heeft de aanvallen aan zijn adres vanwege de VS-president in de Oekraïne-affaire in ongewoon scherpe bewoordingen gepareerd. “Je zult me niet vernietigen”, zei Biden woensdag (lokale tijd) tijdens een campagnemeeting in Reno, in de staat Nevada. “En je zult mijn familie niet vernietigen. Het is mij eender hoeveel geld je uitgeeft, meneer de president, of hoe smerig je aanvallen zijn.” Trump had Biden en diens zoon Hunter eerder als “volkomen corrupt” omschreven. De Democraten beschuldigen er Trump van, in een telefoontje eind juli zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski onder druk te hebben gezet om een onderzoek tegen de Bidens te beginnen, dat mogelijk nadelig zou uitvallen voor Biden.

Trump meent dan weer dat Biden zich als vicepresident inspande om het ontslag te bewerkstelligen van de Oekraïense openbaar aanklager, om op die manier zijn zoon te beschermen voor justitie. Hunter Biden was enkele jaren geleden actief bij een Oekraïens gasbedrijf, waartegen een tijd een onderzoek liep vanwege bedrieglijke praktijken. Tump heeft nog geen bewijzen op tafel gelegd voor zijn beschuldigingen.

Volgens Biden weet Trump dat hij liegt. Hij voerde naar eigen zeggen het officiële Amerikaanse beleid uit, dat erop gericht was de corruptie in Oekraïne te beteugelen. Dat gebeurde in samenspraak met de Europese bondgenoten en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De toenmalige openbaar aanklager in Oekraïne was in opspraak gekomen wegens corruptie.

bron: Belga