Avondklok van kracht in Bagdad nadat protest 9 slachtoffers eist op 24 uur tijd

In de Iraakse hoofdstad Bagdad is sinds donderdagochtend 3 uur GMT een avondklok van kracht en dat tot nader order. De maatregel komt er nadat er bij grootschalige protesten de afgelopen 24 uur tijd negen mensen zijn omgekomen.
De Iraakse hoofdstad, de tweede meest bevolkte in de Arabische wereld, wordt donderdag onder hoogspanning wakker: een avondklok verbiedt er elke beweging van voertuigen of mensen. Ambtenaren mogen niet aan het werk en de sjiitische leider Moqtada Sadr heeft zijn aanhangers opgeroepen om zich bij de demonstranten aan te sluiten voor “vreedzame sit-ins”.
Deze derde dag van mobilisatie belooft een echte test worden voor de regering van Adel Abdel Mahdi, die aan het einde van de maand zijn eerste kaars uitblaast. De manifestanten komen onder meer op straat tegen corrupte politici, werkloosheid en vragen de oprichting van functionele openbare diensten. Tot dusver hebben de autoriteiten de protesten hardhandig aangepakt, met onder andere traangas en waterkanonnen.
Er heerst grote frustratie onder de Iraakse bevolking door de slechte infrastructuur en de werkloosheid. Er wordt dan ook regelmatig geprotesteerd in het twaalfde meest corrupte land ter wereld. Het land is een van de grootste olieproducenten ter wereld, maar kampt met een acuut energietekort. Veel delen van het land zijn verwoest na de strijd tegen het terroristische Islamitische Staat (IS).

Bron: Belga