Vlaams regeerakkoord – Sp.a en Vlaams Belang vragen Homans debat in parlement uit te stellen

Vlaams regeerakkoord - Vlaams Belang

Vlaams sp.a-fractieleider Conner Rousseau heeft kersvers parlementsvoorzitter Liesbeth Homans gevraagd om het debat over het Vlaams regeerakkoord van vrijdag uit te stellen als het parlement de begrotingstabellen voor die tijd niet te zien krijgt. Ook Chris Janssens, fractieleider van Vlaams Belang, heeft Homans dezelfde vraag gesteld. De vuurdoop van minister-president Jan Jambon begon woensdagmiddag al meteen met een krachtmeting met het parlement. Twistappel waren de begrotingscijfers: de parlementsleden krijgen die pas volgende week, maar moeten vrijdag al wel debatteren en stemmen over de regeerverklaring. De oppositie legde zich daar niet zomaar bij neer en eiste de cijfers te zien te krijgen, maar na een schorsing van de zitting won Jambon zijn eerste potje armworstelen met de oppositie.
Sp.a wil het daar niet zomaar bij laten. Fractieleider Conner Rousseau heeft parlementsvoorzitter Liesbeth Homans in een e-mail gezegd dat de fractie de begrotingstabellen nog voor vrijdag wil zien, “anders vragen we uitstel van het debat”. Rousseau spreekt van een ‘slap in the face’ van het parlement en een valse start voor de regering-Jambon. “Hoe kunnen we een deftig debat voeren als alle cijfers ontbreken? Nu moeten we discussiëren over de holle woorden van Jambon.”
Ook voor Vlaams Belang heeft een debat in het parlement weinig zin als dat parlement niet beschikt over de begrotingstabellen. “Ik wil er wel bij u op aandringen om alsnog de begrotingscijfers bij de regering op te vragen en voldoende tijdig aan het parlement te bezorgen om hierover met kennis van zaken te kunnen debatteren aanstaande vrijdag”, laat Janssens aan Homans weten. De Vlaams Belang-fractieleider vraagt zich af “of het – voor een parlement dat zichzelf en één van zijn voornaamste taken, met name de controle van de regering, ernstig neemt – wel zinvol is om het debat (…) te laten plaatsvinden? ”

bron: Belga