Trump noemt WTO-uitspraak "een grote overwinning voor de VS"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de beslissing van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in de affaire-Airbus "een grote overwinning voor de Verenigde Staten" genoemd. De WTO heeft beslist dat de Verenigde Staten voor 7,5 miljard dollar (6,9 miljoen euro) aan importheffingen mogen invoeren op producten uit de Europese Unie. Trump noemde het een "big win" voor de VS op de persconferentie die hij woensdag in het Witte Huis gaf samen met zijn Finse collega Sauli Niinistö. De Amerikaanse president kondigde wel geen importheffingen tegen de EU aan.

De zaak waar de sancties uit voortvloeien, draait om de al veertien jaar durende ruzie tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie over vermoedelijke overheidssteun aan vliegtuigbouwer Airbus. De Amerikaanse handelsvertegenwoordigers schatten dat de VS hierdoor jaarlijks zo'n 11 miljard dollar schade lijden. Europeanen beweren op hun beurt dat de VS het Amerikaanse Boeing op oneerlijke wijze steunen.

Vorig jaar besliste de WTO al dat Airbus effectief miljarden euro's aan illegale staatssteun heeft genoten, en ze heeft de VS nu de toestemming gegeven om voor 7,5 miljard dollar aan importheffingen in te voeren op Europese producten.

"De WTO is veel beter voor ons, sinds ik president ben geworden", zei Trump nog op de persconferentie.

Bron: Belga