Kandidaat-commissaris Didier Reynders brengt zelf beschuldigingen van corruptie ter sprake

Kandidaat-commissaris Didier Reynders brengt zelf beschuldigingen van corruptie ter sprake

In het Europees Parlement is kandidaat-eurocommissaris Didier Reynders vanochtend aan zijn hoorzitting begonnen. Tijdens zijn openingstoespraak bracht hij meteen zelf de recente beschuldigingen van corruptie aan zijn adres ter sprake. Het Brusselse parket openende recent een opsporingsonderzoek naar Reynders na beschuldigingen van een ex-geheim agent. De man, Nicolas Ullens, werkte van 2007 tot 2018 bij de Staatsveiligheid en maakte in zijn politieverhoor gewag van smeergeld dat zou zijn betaald bij een reeks overheidsopdrachten en overheidsaankopen. “Bij gebrek aan enig misdrijf” werd het vooronderzoek vorige week zonder gevolg geklasseerd. Maandag raakte dan bekend dat Ullens nu bij het federaal parket klacht heeft ingediend voor doodsbedreigingen en belaging.

Tijdens zijn hoorzitting in het Europees Parlement bracht Reynders, genomineerd als commissaris voor Justitie, vrijwel meteen zelf de beschuldigingen ter sprake. “Iedereen van ons kan blootgesteld worden aan zo’n kwaadwillige aanval”, zei hij. Reynders zei te hopen dat niemand moet doorstaan wat hij en zijn familie de afgelopen weken hebben moeten doorstaan.

Als hij bevestigd wordt als commissaris, zal Reynders onder meer moeten toezien op de naleving van de rechtsstaatsprincipes in de EU-lidstaten. “De rechtsstaat impliceert ook het vermoeden van onschuld, daarover wil ik duidelijk zijn”, verwees hij naar zijn eigen situatie.

bron: Belga