Duizenden boze betogers verzamelen zich in Hongkong nadat politie met scherp schiet

door
Belga
Leestijd 1 min.

Duizenden mensen in Hongkong hebben zich spontaan verzameld om hun woede te uiten, één dag na een gewelddadige confrontatie waarbij een politieagent een betoger met een echte kogel raakte. Enkele duizenden betogers, onder wie kantoorbedienden in kostuum, verzamelden in een park om vervolgens door de winkelbuurt te lopen met slogans tegen de overheid en politie. Enkele uren eerder waren al honderden mensen bijeengekomen voor de school van de gewonde 18-jarige betoger Tsang Chi-kin. Naar verluidt riepen studenten "Geen oproerkraaiers, alleen tirannie", terwijl ze foto's van het gefilmde incident droegen.

Gisteren, op de zeventigste verjaardag van China, vonden in Hongkong de meest gewelddadige confrontaties sinds het begin van de betogingen plaats. Tsang Chi-kin raakte gewond in de Tsuen Wan-buurt op zo'n tien kilometer van het stadscentrum. Een politieagent schoot hem van vlakbij in de romp toen diens eenheid werd aangevallen door betogers met paraplu's en stokken.

De student werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar zijn toestand is volgens autoriteiten ondertussen verbeterd. De betoger werd gearresteerd op verdenking van het aanvallen van een politieagent, maar nog niet in staat van beschuldiging gesteld, aldus een politiewoordvoerder.

Het was de eerste keer sinds het begin van de betogingen in juni dat de politie iemand met scherp neerschoot.

Bron: Belga