Beke laat federale onderhandelingen aan zich voorbijgaan

Beke laat federale onderhandelingen aan zich voorbijgaan

CD&V-voorzitter Wouter Beke zal niet langer de federale onderhandelingen voor zijn partij voeren. Dat zei hij aan het persagentschap Belga. Beke is afgelopen nacht door zijn partij naar voren geschoven als Vlaams minister van Welzijn. CD&V-voorzitter Wouter Beke zat tot nog toe steevast rond de tafel in de federale regeringsonderhandelingen. Maar nu Vlaams minister van Welzijn wordt, zet hij daar een punt achter, zegt hij aan Belga. “Ik denk dat als je keuzes maakt, je die dan ook op een consequente manier moet doortrekken, en dat betekent dat ik mij nu zal inzetten voor het welzijn van de Vlamingen”, klinkt het. “We zullen samen met de mensen in de partij bekijken wie die federale onderhandelingen het best kan voeren.”

Beke denkt onder meer aan federaal minister van Justitie en CD&V-vicepremier Koen Geens, “maar ook nog aan een aantal andere mensen, die daar de voorbije periode ook al nauw bij betrokken waren”. De christendemocraten zullen de nodige afspraken maken wanneer informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) hun eindrapport voorleggen aan de koning, zei Beke.

Na de verkiezingsnederlaag op 26 mei maakte Beke al bekend dat hij zich wellicht niet opnieuw kandidaat zou stellen bij de voorzittersverkiezingen bij CD&V. In de federale regering, waar hij nu minister van Werk, Economie en Consumentenzaken is, moet de partij nog een vervanger aanduiden. Zeker is dat dat een vrouw wordt, maar een naam is nog niet bekendgemaakt.

bron: Belga