Jambon I schiet uit de startblokken. Wie is wie in de nieuwe Vlaamse regering?

Foto Belga / J. Roosens

Zoals velen onder jullie waarschijnlijk al wisten, heeft Vlaanderen een nieuwe regering. Het regeerakkoord werd goedgekeurd op de partijcongressen van de coalitiepartners en ook de ministerposten zijn verdeeld. Wie is wie in Jambon I?

N-VA

De grootste Vlaamse partij levert vier ministers en de voorzitter van het Vlaams Parlement. Jan Jambon wordt zoals al langer bekend ook de minister-president. Hij zal daarnaast ook de portefeuilles Cultuur, Ontwikkelingssamenwerking, ICT en Buitenlands Beleid op zich nemen.

De partij levert ook de minister van Financiën en Begroting. Die post gaat naar huidig Vlaams fractievoorzitter Matthias Diependaele, die al langer de Vlaamse begroting opvolgt. Zo lanceert de partij meteen een nieuw kopstuk in Oost-Vlaanderen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever had al laten verstaan dat de partij graag Onderwijs zou binnenhalen. Hij wil een onderwijsminister die verder van de onderwijskoepels afstaat. Die post zou naar Ben Weyts gaan. De Vlaams-Brabander wordt ook viceminister-president en minister van Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand.

De vierde N-VA-minister is Zuhal Demir. Ze wordt verantwoordelijk voor Toerisme, Omgeving, Energie en Justitie, wat een primeur is. Zij komt over van het federaal niveau en vertegenwoordigt zo Limburg in de Vlaamse regering.

Partijvoorzitter Bart De Wever koos er uiteindelijk voor een ministerportefeuille op te geven in ruil voor het voorzitterschap van het parlement. De partij had weinig interesse om een minister uit Brussel te leveren, wat verplicht is in de Vlaamse regering. Voormalig minister-president Liesbeth Homans wordt daardoor voorzitter van het Vlaams Parlement.

CD&V

De christendemocraten kregen een serieus verlies aangesmeerd bij de verkiezingen, maar mogen desondanks pronken met drie ministers.

Huidig partijvoorzitter en federaal minister Wouter Beke wordt minister van Welzijn. Er was op de algemene vergadering wel nog discussie over Beke die na een kort federaal ministerschap naar de Vlaamse regering vertrekt, maar hij kreeg uiteindelijk groen licht.

Hilde Crevits wordt Vlaams minister van Economie, Werk, Innovatie en Landbouw. Zij blijft ook viceminister-president.

Brusselaar Benjamin Dalle, huidig directeur van de studiedienst, wordt bevoegd voor Media, Jeugd en Brussel. Zo countert de partijtop ook het beeld dat er geen kans is voor nieuwe gezichten in de Vlaamse regering.

Open Vld

Op de verdeling van de twee ministerposten voor de liberalen moesten we tot deze ochtend wachten.

Zoals verwacht wordt Bart Somers de minister van Samenleven, wat hijzelf al voor de verkiezingen ambieerde. Daarnaast krijgt hij ook de portefeuille Binnenlands Bestuur. De Mechelse burgervader keert zo na 15 jaar terug naar de Vlaamse regering.

Over de tweede naam van Open Vld heerste heel wat speculatie. Velen dachten dat Gwendolyn Rutten een ministerpost zou opeisen, maar uiteindelijk heeft ze dat niet gedaan. Lydia Peeters blijft zo Vlaams minister, nu voor Mobiliteit en Openbare Werken.