Duizenden boze boeren betogen dinsdag in Den Haag

In Nederland komen naar verwachting duizenden boeren dinsdag naar Den Haag voor een demonstratie op het Malieveld. Organisator Agractie verwacht 10.000 boeren, van wie er ruim 2.000 met hun landbouwvoertuig komen. Het protest leidt, zeker in de ochtendspits, waarschijnlijk tot extra drukke wegen, ook al omdat er bovendien veel regen wordt verwacht. De eerste boeren waren maandagavond al vanuit het noorden van het land met hun voertuigen op weg.
De boeren demonstreren omdat ze boos zijn op de politiek, maar ook op de samenleving. “De afgelopen jaren hebben politici, media en activisten een negatief beeld over boeren geschetst. Wij zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers; we hebben hart voor ons bedrijf”, stellen ze.
Verder wordt gedemonstreerd tegen onder meer de gedwongen inkrimping van de veestapel, voor onafhankelijke metingen van CO2 en stikstof en voor duidelijkheid over het landbouwbeleid op de lange termijn.
De gemeente Den Haag laat 75 tractoren onder voorwaarden toe tot het Malieveld in centrum van de stad. Andere boeren moeten hun landbouwvoertuig parkeren bij het stadion van voetbalclub ADO Den Haag of op het strand van Scheveningen. De Nederlandse minister van Landbouw Carola Schouten woont de demonstratie op het Malieveld bij en wil in gesprek gaan met de boeren.

Bron: Belga