Strafuitvoeringsrechtbank besluit Michel Lelièvre vervroegd vrij te laten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De strafuitvoeringsrechtbank in Brussel heeft beslist om Michel Lelièvre (48), de drugsverslaafde kompaan van Marc Dutroux, vervroegd vrij te laten. Lelièvre kreeg in 2004 25 jaar cel als lid van de bende-Dutroux. Hij werd toen schuldig bevonden aan een lange reeks aanklachten, waaronder die van foltering en opsluiting van vier meisjes, waarvan er twee het met de dood bekochten. De rechter laat Lelièvre nu vrij onder voorwaarden, mits hij binnen de zes maanden een adres kan vinden. Lukt dat niet binnen de zes maanden, dan vervalt de beslissing tot voorwaardelijke invrijheidstelling, en moet hij een nieuw verzoek indienen om vrij te komen. Vanzelfsprekend is dat niet, want de rechter merkte op dat Lelièvre al meermaals een adres geweigerd werd vanwege zijn identiteit. Een enkelband, zoals Lelièvre zelf had gevraagd, bood volgens de rechter dan weer "geen meerwaarde".

Wel zal Lelièvre dus aan een reeks voorwaarden moeten voldoen als hij vrij zou komen. Zo moet hij verschillende provincies vermijden, plaatsen waar de slachtoffers leven, zoals Vlaams-Brabant, Henegouwen, Luik, Luxemburg, Limburg en Nederlands-Limburg, en sommige delen van Brussel (Sint-Gillis, Elsene, een deel van Brussel-stad en metrolijnen 2 en 6). Hij krijgt het verbod om het Belgische grondgebied te verlaten zonder voorafgaande toelating. Hij mag zich nergens in de nabijheid van de slachtoffers ophouden. Ook mag hij geen alcohol of drugs gebruiken, en moet hij het drugsmilieu vermijden. Hij moet de schadevergoedingen aan de burgerlijke partijen betalen. Verder moet hij zich onder meer laten opvolgen op psychologisch en sociaal-professioneel vlak.

De rechter concludeerde dat Lelièvre aan zichzelf heeft gewerkt en veranderd is sinds zijn veroordeling in 2004 door het hof van assisen in Bergen "voor extreem ernstige feiten". Een vrijlating onder voorwaarden is in het voordeel van de samenleving, klonk het ook. Als Lelièvre zijn volledige straf zou uitgezeten hebben, zou hij sowieso vrijkomen, en dan is er geen enkele opvolging meer mogelijk. Ook is een voorwaardelijke vrijlating in het belang van de bescherming van de slachtoffers, aldus de rechter.

Lelièvre, die sinds 1996 in voorhechtenis zit in de affaire-Dutroux, was zelf niet aanwezig op de zitting van de strafuitvoeringsrechtbank in Brussel. Wel aanwezig was Jean Lambrecks, de vader van de vermoorde Eefje. "Ik denk niet dat hij veranderd is", zei hij na afloop. "Hij heeft nooit op onze vragen geantwoord." Lambrecks zei dat hij het Brusselse Justitiepaleis met "geen fijn gevoel" zal verlaten. "Ik had het liever anders gezien. Ik betwijfel dat hij zich aan de voorwaarden zal houden." Zijn partner, Els Schreurs, was even hard voor de beslissing. "Ik begrijp ze, maar ik kan er niet achter staan. Dit is ver van de werkelijkheid. Het is theorie, toegepaste theorie, maar geen praktijk."

bron: Belga