Regering Jambon-I schiet uit de startblokken. Reacties uit de oppositie.

Vlaanderen heeft een nieuwe regering. Ruim vier maanden dagen na de verkiezingen werd het 300 pagina's tellende regeerakkoord voorgesteld. Toekomstig minister-president Jan Jambon gaf al enige toelichting bij de samenvatting van het akkoord. Een overzicht van alle reacties daarop.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 1 min.

Vandaag wordt de volledige tekst bekendgemaakt. "Vlaanderen moet de referentie worden in het komende decennium", aldus Jambon. "De lat moet omhoog in alle domeinen van de samenleving, maar we doen dat op een manier dat iedereen meekan."

Groen: "Kil en hardvochtig Vlaanderen"

Oppositiepartij Groen is niet dezelfde mening als Jambon toegedaan. De nieuwe Vlaamse regering heeft "een beschamend gebrek aan sociale en klimaatambitie", zegt voorzitster Meyrem Almaci. "Dat het woord armoede niet is gevallen, zegt veel over de plannen van Jambon I", gaat ze verder.

Groen-voorzitster Meyrem Almaci - Foto Belga / N. Maeterlinck

"Voor mensen die het al moeilijk hebben, komen er meer regels en minder kansen. Blijkbaar vindt deze regering het nodig om nog meer drempels op te werpen om Vlaming te mogen of kunnen zijn."

Vlaams Belang geeft nu al een onvoldoende

"Uit dit regeerakkoord blijkt andermaal dat de echte verandering die Vlaanderen nodig heeft enkel gerealiseerd kan worden mét het Vlaams Belang in de regering", klinkt het dan weer bij Vlaams fractieleider Chris Janssens.

De partij is vooral teleurgesteld in de institutionele ambities van de ploeg-Jambon. "Onbestaande", noemt het Vlaams Belang die. "Het debat over de Vlaamse autonomie wordt door Jambon en co doorverwezen naar het Vlaams Parlement, waar het allicht zal verzanden in een eindeloze praatbarak. Over de transfers (naar Wallonië, red.) rept men met geen woord, laat staan dat men de ambitie uitdrukt ze aan te pakken. Nog nooit was de Vlaams-nationale familie zo groot in het parlement, en nog nooit was de communautaire ambitie zo klein."

Sp.a: "Akkoord staat vol symbolen die echte uitdagingen negeren"

Ook Vlaams fractieleider voor oppositiepartij sp.a Conner Rousseau is "zwaar teleurgesteld" in het regeerakkoord. Dat staat "vol symbolen die de échte uitdagingen waar Vlaanderen voor staat, compleet negeren", zegt hij.

Sp.a-fractieleider en kandidaat-voozitter Conner Rousseau - Foto Belga / D. Waem

Volgens de socialisten schiet het akkoord onder meer schromelijk tekort in het terugdringen van de wachtlijsten in de zorg, de fileproblematiek of de armoede. "Het akkoord is gefocust op symbolen, zoals sjerpen en Vlaamse canons. Ik heb daar niets tegen, maar ik vraag mij wel af: wie wordt daar beter van? Welke uitdagingen los je daarmee op?", lichtte Rousseau het partijstandpunt maandagmiddag toe bij Radio 1. "Het zijn dezelfde mensen, dezelfde partijen, maar uit dit akkoord blijkt dat ze niet uit hun fouten hebben geleerd."