"Wolvin Naya vermoedelijk doodgeschoten"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen vermoedt dat wolvin Naya is doodgeschoten. Dat schrijft Het Belang van Limburg en wordt door het Natuurhulpcentrum aan het persagentschap Belga bevestigd. "Als we alle puzzelstukjes samenleggen, vermoeden wij dat er kwaad opzet in het spel is", klinkt het bij het Natuurhulpcentrum. Uit foto's bleek eerder dat wolvin Naya zwanger was. Daarna verdween echter elk spoor van Naya en haar welpen. Volgens het Natuurhulpcentrum zijn daar verschillende verklaringen voor, maar de meest waarschijnlijke is dat de wolvin werd doodgeschoten.

"Er zou iets bij de geboorte misgegaan kunnen zijn, maar dat is heel zeldzaam. Dan zou de wolf wel verzwakken en ergens opduiken. In de praktijk is die kans dus heel klein", klinkt het bij het Natuurhulpcentrum. "Ze zou ook slachtoffer van verkeer kunnen zijn. Die kans is iets groter, maar Naya kent het terrein heel goed. En meestal wordt het dan wel bekend, zoals bij de vorige wolf die werd aangereden."

Het Natuurhulpcentrum acht de kans dan ook groot dat er kwaad opzet in het spel is. "Vanuit bepaalde hoeken - voornamelijk de jacht - wordt open en bloot gezegd dat ze Naya willen afschieten. Niet elke jager is een stroper, maar elke stroper is wel een jager. Er moet er maar één tussen zitten. En we weten dat daar wel een paar cowboys tussen zitten", aldus het Natuurhulpcentrum. "De wolven hebben heel veel tegenstand, en daar zitten heel wat stropers tussen. Boeren met schapen hebben bijvoorbeeld veel minder zware taal."

bron: Belga