Belgische en Engelse politie pakken 15 verdachten van mensensmokkel op

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Belgische en Engelse politie hebben op 23, 24 en 25 september 15 verdachten van mensensmokkel opgepakt. De arrestaties vormen het sluitstuk van een intensief onderzoek naar een bende mensensmokkelaars die Albanezen overbracht naar het Verenigd Koninkrijk via verborgen plaatsen in wagens of in afspraak met vrachtwagenbestuurders. In België werden 12 verdachten opgepakt, in Engeland 2 en in Duitsland 1, meldt de federale politie vandaag. Het parket van Oost-Vlaanderen startte, in samenwerking met de FGP Oost-Vlaanderen, een onderzoek naar een bende uit het Gentse die voornamelijk Albanezen zou smokkelen naar het Verenigd Koninkrijk en daarbij een hotel in de Gentse haven zou gebruiken als logeerplaats in afwachting van de oversteek.

Het hoofddoelwit in België, een 29-jarige Albanees, werd op 23 september opgepakt in de regio rond Gent. Bij de daaropvolgende huiszoeking werd een tweede verdachte aangetroffen.

In de ochtend van 24 september volgde er een grootscheepse actie om de andere verdachten te kunnen oppakken. Daarbij werden in België in totaal 12 verdachten opgepakt.

In Engeland werden twee verdachten opgepakt, nadat de onderzoeksrechter te Gent een Europees aanhoudingsbevel voor hen had uitgevaardigd. Op 25 september werd ten slotte een 15de verdachte opgepakt in Duitsland. Zij zullen uitgeleverd worden aan België om hier voor de rechter te verschijnen.

Op 24 en 25 september werden vijf verdachten die in België opgepakt werden, voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Gent. Deze plaatste hen alle vijf onder aanhoudingsmandaat. De overige zeven verdachten werden in vrijheid gesteld in afwachting van het proces.

bron: Belga