Witte Huis probeerde gesprek tussen Trump en Zelenski te "verdoezelen"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Witte Huis heeft geprobeerd om de transcriptie van het telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski te "verdoezelen". Dat heeft Nancy Pelosi, de fractieleidster van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, gezegd. Het Congres gaf eerder op de dag de klacht vrij die een klokkenluider indiende over het bewuste gesprek. De transcriptie zou volgens hem opgeslagen zijn op een server bestemd voor documenten met een gevoelige of geheime inhoud. Dat is niet gebruikelijk.

"Dit is een manoeuvre om de zaak te verdoezelen", aldus Pelosi. De transcriptie van het telefoongesprek werd woensdag al vrijgegeven.

De Democraten lanceerden dinsdag de eerste etappe van een impeachment-procedure tegen Trump. Concrete aanleiding was het telefoongesprek dat Trump op 25 juli had met Zelenski. Uit de transcriptie blijkt dat Trump wel degelijk meermaals bij Zelenski heeft aangedrongen op een onderzoek naar voormalig Amerikaans vicepresident Joe Biden en zijn zoon Hunter. Joe Biden wordt in 2020 mogelijk de Democratische uitdager van Trump bij de presidentsverkiezingen.

bron: Belga