Politie betrapt in twee uur negentien spoorlopers

door
Belga
Leestijd 1 min.

De politie heeft vanochtend in Basse-Wavre (Waals-Brabant) en Dilbeek (Vlaams-Brabant) in twee uur tijd negentien personen betrapt voor spoorlopen, daarbij ook een schoolbuschauffeur. Dat meldt spoornetbeheerder Infrabel op zijn website. Het ging om spoorlopers die een overweg wilden oversteken, terwijl de slagbomen gesloten waren, het licht op rood stond en het belsignaal weerklonk. Infrabel spreekt van een "zeer verontrustend resultaat".

De spoorlopers riskeren een boete die kan oplopen tot 300 euro en bij recidive een gevangenisstraf tot 5 jaar. "Deze mensen riskeren ook hun leven en dat van hun passagiers, het leven van kinderen", motiveert Infrabel de actie. Dit jaar zijn tot dusver zes spoorlopers overleden en raakten vier anderen zwaargewond.

Nog tot 6 oktober zullen de politiediensten en Securail, de veiligheidsdienst van de NMBS, strenge controles uitvoeren op plaatsen waar mensen vaak de verkeersregels overtreden. In totaal zullen 89 controles plaatsvinden, verspreid over het hele land.

bron: Belga