Amerikaanse bom ingezet bij dodelijke luchtaanval op burgers in Jemen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Saoedische-Emiratische coalitie heeft op 28 juni bij een luchtaanval in Jemen precisiemunitie gebruikt die vervaardigd werd in de Verenigde Staten. Die lasergeleide bom viel op een woning in de Ta'izz-regio, en kostte het leven aan zes burgers, onder wie drie kinderen. Dat meldt Amnesty International donderdag. Volgens Amnesty is het gebruik van de bom, die door het Amerikaanse Raytheon geproduceerd wordt, opnieuw een bewijs dat de VS wapens leveren die door de coalitie gebruikt worden bij aanvallen in Jemen en waarbij het internationaal humanitair recht niet gerespecteerd wordt.

"Ondanks de hoop bewijzen dat de Saoedische-Emiratische coalitie herhaaldelijk ernstige inbreuken op het internationaal recht maakt, blijven de VS en andere wapenleverende landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk onbewogen door het leed en de chaos die hun wapens veroorzaken bij de bevolking", zegt Rasha Mohamed, Jemen-onderzoeker van Amnesty International.

Bij de luchtaanval kwamen zes burgers, onder wie drie kinderen, om het leven. Zo'n vijftien minuten na de eerste bom voerde een tweede piloot nog een luchtaanval uit, en vijf dagen later werd het huis nogmaals gebombardeerd. Volgens getuigen waren er geen operationele militaire doelwitten in de buurt op het moment van de aanval.

Sinds de start van het conflict in maart 2015, onderzocht Amnesty tientallen luchtaanvallen waarbij meermaals restanten van Amerikaanse munitie geïdentificeerd konden worden.

bron: Belga