Thomas Cook - Britse overheid start repatriëringsoperatie met tientallen chartervliegtuigen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Britse overheid en de luchtvaartautoriteit CAA hebben tientallen chartervliegtuigen gehuurd om de klanten van de Britse reisgroep Thomas Cook terug naar Groot-Brittannië te vliegen. Het gaat om de grootste repatriëring in vredestijd, stelt de Britse overheid in een persbericht. De Britse reisgroep heeft maandag aangekondigd alle activiteiten stop te zetten. "Alle klanten die momenteel in het buitenland zijn met Thomas Cook en geboekt hebben om terug naar het Verenigd Koninkrijk te keren in de komende twee weken, zullen naar huis worden gebracht zo dicht mogelijk bij hun geboekte datum van terugkeer", klinkt het. "De vluchten starten vanaf vandaag 23 september."

Momenteel zijn 150.000 Britse toeristen op vakantie met Thomas Cook, meldt de Britse openbare omroep BBC. Zij keren terug met de gratis speciale vluchten of worden omgeboekt naar een andere vlucht zonder extra kosten. Aan Britten die nog niet op reis zijn vertrokken, wordt gevraagd om niet naar de luchthaven te gaan. Thomas Cook heeft immers geen vertrekkende vluchten meer, klinkt het nog.

In totaal zijn 600.000 toeristen wereldwijd op vakantie met de Britse reisgroep. Onder hen zijn ook 10.000 Belgen. In België heeft Thomas Cook geen eigen luchtvaartmaatschappij meer. Die werd in 2017 grotendeels overgenomen door Brussels Airlines. De luchtvaartmaatschappij vervoert sindsdien zowat 80 procent van de mensen die bij Thomas Cook een vliegvakantie boeken.

bron: Belga