Ebola in Congo - Congo gaat Belgisch ebolavaccin toedienen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Democratische Republiek Congo wil een nieuw ebolavaccin gaan gebruiken, dat afkomstig is van het Belgische Janssen Pharmaceutica - dochter van Johnson & Johnson. Congo maakt nu al gebruik van het ebolavaccin van concurrent Merck. Dat het nieuwe vaccin nu toch zou worden toegediend, zoals aangekondigd door Jean-Janques Muyembe, is opmerkelijk, want eerder verzette de Congolese minister van Volksgezondheid Oly Ilunga zich er nog tegen. Hij nam enkele maanden geleden ontslag. Intussen is de man aangeklaagd voor het verduisteren van fondsen die moesten dienen voor de strijd tegen ebola.

Het vaccin van Merck werd sinds augustus 2018 toegediend aan meer dan 200.000 mensen, zegt Muyembe, die in Congo verantwoordelijk is voor de strijd tegen ebola. Hij bevestigt nu dat ook het nieuwe vaccin zal worden gebruikt, maar preciseerde niet vanaf wanneer. Oeganda en Guinee maken er ook al gebruik van.

"Dit vaccin levert geen problemen op voor de bevolking", aldus Muyembe, die nog verzekerde dat het niet de bedoeling is om beide vaccins te gaan mengen. "We hopen wel een corridor te creëren van mensen die immuun zijn tegen het virus. Het vaccin van Janssen zou vooral gebruikt worden bij handelaars die regelmatig de grens met Rwanda oversteken en ook bij de gemeenschappen uit de provincies naast het epicentrum van de ebola-uitbraak.

Volgens Muyembe heeft een panel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al in mei aangeraden om een tweede vaccin te gebruiken. Maar de vorige minister van Volksgezondheid Ilunga verzette er zich tegen. Hij vreesde dit niet uitgelegd te krijgen bij de lokale bevolking, die nu al wantrouwig staat tegenover de ebola-responsteams. Ilunga nam afgelopen zomer ontslag, waarna president Tshisekedi de verantwoordelijkheid voor de strijd tegen ebola op zich nam en Muyembe aanstelde als verantwoordelijke.

Het vaccin van Janssen richt zich tot mensen die niet rechtstreeks in contact komen met het virus. Er zijn twee dosissen vereist, met een interval van 56 dagen. J&J zegt 1,5 miljoen dosissen beschikbaar te hebben.

Ebola kostte in het oosten van Congo al aan 2.111 mensen het leven, en nog eens ruim 3.000 mensen raakten de afgelopen veertien maanden besmet. De WHO riep de noodsituatie uit. De uitbraak is de ergste sinds die van enkele jaren geleden in West-Afrika, waarbij meer dan 11.000 mensen om het leven kwamen.

bron: Belga