Iraanse buitenlandminister en president naar New York voor VN-top

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, reist vrijdag naar de Verenigde Staten om de bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen, zo heeft zijn woordvoerder gezegd. En ook de Iraanse president heeft een visum gekregen. Zarif "vertrekt vrijdagochtend vroeg naar New York om de 74ste zitting" van de Algemene Vergadering bij te wonen, schreef woordvoerder Abbas Mousavi op Twitter. Eerder had Zarif gezegd dat zijn Amerikaanse ambtgenoot Mike Pompeo weigerde visa te verlenen aan de Iraanse delegatie.

Naast Zarif zal ook de Iraanse president Hassan Rohani naar de VS reizen. "De VS hebben hem een visum verleend om de Algemene Vergadering van de VN te reizen", meldt de Iraanse VN-missie vrijdagochtend (Belgische tijd). Rohani spreekt woensdag de Algemene Vergandering toe.

De spanningen tussen de VS en Iran lopen hoog op, nu de VS Iran verantwoordelijk acht voor de drone-aanvallen op Saoedische olie-installaties vorig weekend. Pompeo sprak daarover woensdag nog met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Iran ontkent elke betrokkenheid bij de aanval, die werd opgeëist door de Jemenitische Houthi-rebellen.

Bron: Belga