Iran gaat vrouwen toelaten in stadions voor internationaal voetbal

Foto AFP / STR

Iraanse vrouwen zullen worden toegelaten in stadions om de nationale mannenvoetbalploeg te zien spelen. Dat heeft de Iraanse minister van Sport bekendgemaakt. Begin september stierf een vrouw nadat ze zichzelf in brand had gestoken nadat ze een gevangenisstraf had gekregen voor het bijwonen van een match.

“Alle noodzakelijke voorbereidingen zijn getroffen om ervoor te zorgen dat vrouwen de voetbalstadions kunnen binnenkomen”, schreef minister Masoud Soltanifar in een verklaring. Voorlopig zou dit enkel gelden voor internationale wedstrijden. In het Azadi Stadion in Teheran worden aparte ingangen, kraampjes en toiletten gebouwd voor vrouwen.

Vrouwen mogen al vier decennia lang geen voetbalwedstrijden meer bijwonen in Iran. Onlangs had een vrouw een gevangenisstraf gekregen omdat ze vermomd als man naar een voetbalmatch was gaan kijken, de vrouw stierf nadat ze zichzelf in brand had gestoken.

Extra politie

Het Azadi Stadion is het stadion waar de meeste wedstrijden worden gespeeld. Vanaf volgende maand vinden de kwalificatiewedstrijden voor het WK voetbal er plaats. Er zal ook extra politie zijn om ervoor te zorgen dat vrouwen het stadion veilig kunnen betreden en verlaten.

De Iraanse president Hassan Rowhani is naar verluidt voorstander van de opheffing van het verbod, maar slaagde daar maar niet in omdat het felle tegenstand kreeg van de Iraanse religieuze leiders.