New York is epicentrum van klimaatweek

In New York zal er op 23 september een klimaattop van de Verenigde Naties plaatsvinden, waar wereldleiders zullen samenkomen en er zich zullen buigen over het klimaatvraagstuk. Dit keer worden ook jongeren uitgenodigd op de eerste “jeugklimaattop”. De klimaattop wordt georganiseerd om landen aan te sporen maatregelen te nemen die het klimaatakkoord van Parijs moeten implementeren. “Kom niet naar de top met mooie toespraken. Kom met concrete plannen”, verwittigde secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, vorige maand nog de wereldleiders.
De druk op die wereldleiders wordt langs alle kanten opgevoerd. Drie dagen voor de VN-klimaattop, op vrijdag 20 september, zal er wereldwijd opnieuw actie gehouden worden om aandacht te vragen voor het klimaat. Volgens Global Climate Action zijn er 6.000 initiatieven in meer dan 150 landen. Er zullen op elk continent acties plaatsvinden, “ja, ook op Antarctica”, schrijft Fridays For Future Germany op Twitter.
Ook volwassenen en werknemers worden deze keer opgeroepen om deel te nemen. Toch zijn het vooral jongeren die wereldwijd de klimaatbetogingen hebben aangevoerd, en dat is ook de Verenigde Naties niet ontgaan. In het kader van de klimaattop organiseert de VN voor het eerst een klimaattop voor jongeren, op zaterdag 21 september. Jongeren tot 29 jaar zullen er met wereldleiders kunnen praten over hun klimaatoplossingen, aldus de VN. Een geselecteerd groepje van honderd jongeren kreeg bovendien een budget om zo klimaatneutraal mogelijk naar New York te reizen. De klimaatactivisten uit ons land van Youth For Climate hebben al aangegeven niet bij de jeugdklimaattop aanwezig te zullen zijn. Greta Thunberg, de Zweedse activiste is in de Verenigde Staten en zal beide klimaattoppen bijwonen.
Voor de wereldwijde klimaatstaking op vrijdag is de idee om niet alleen jongeren te betrekken, maar ook werknemers te laten deelnemen. Zo willen de initiatiefnemers de druk verhogen op de wereldleiders. Volgens Global Climate Strike zullen talloze milieu-, volksgezondheids-, sociale en ontwikkelingsorganisaties zich wereldwijd aansluiten. Enkele grote bedrijven als Ben & Jerry’s, Burton en Lush hebben aangegeven vrijdag wereldwijd hun winkels te sluiten, en in Burton’s geval ook niets online te verkopen.
Onder de noemers “week4climate” en “Global week for future” willen de activisten deze keer een hele week actie voeren. Zo zal er in enkele landen, waaronder Nederland, ook een betoging op 27 september plaatsvinden.
De activisten hopen dat de wereldleiders sterke maatregelen nemen die de opwarming van onze planeet beperken tot 2 graden of, indien mogelijk, tot 1,5 graden, wat werd overeen gekomen tijdens de klimaatconferentie in Parijs in 2015.

bron: Belga