Moord op Nederlandse advocaat – Extra bescherming voor rechters en openbaar ministerie in de zaak “Marengo”

Moord op Nederlandse advocaat - Extra bescherming voor rechters en openbaar ministerie in de zaak
Moord op Nederlandse advocaat - Extra bescherming voor rechters en openbaar ministerie in de zaak "Marengo"

Na de moord op de Nederlandse advocaat Derk Wiersum woensdagmorgen zijn maatregelen genomen voor de bescherming van het openbaar ministerie (OM) en de rechters die betrokken zijn bij de rechtszaak tegen de bende van het criminele kopstuk Ridouan Taghi, de zaak Marengo. Dat heeft Fred Westerbeke, de hoofdofficier van het landelijk parket van het openbaar ministerie, woensdagavond gemeld in het NOS-programma Nieuwsuur. Met de vermoorde advocaat Derk Wiersum was gesproken over zijn veiligheid, maar er waren geen aanwijzingen dat er een aanslag op zijn leven zou worden gepleegd. “Er was geen zodanige informatie dat dit zich zou kunnen voordoen”, zei Westerbeke. Daarom waren er voor Wiersum geen veiligheidsmaatregelen genomen die verder gingen dan de gebruikelijke bescherming die alle betrokkenen in deze zaak krijgen.
Westerbeke zei ook dat de betrokkenheid van de bende van Taghi “het belangrijkste scenario” is waar het OM van uitgaat in het onderzoek naar de moord op Wiersum. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het onderzoek-Marengo, dat wordt geleid door het landelijk parket.
Eerder op de dag meldde minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus ook al dat een speciaal team bekijkt hoe advocaten beter beschermd kunnen worden.

Bron: Belga